Firmele autohtone, probleme și după intrarea in zona euro. Costurile nu vor fi mai mici

0
583

Intrarea în zona euro nu va aduce facilități firmelor autohtone. Chiar dacă in prezent au acces dificil la finanțare, lucrurile nu se vor schimba. Primordial este cât de bine ne pregatim economia pentru adoptarea monedei euro.

„Firmele mari ai spune ca o duc bine. Si-acum ele se finanteaza in strainatate. Problemele le au, nu putine, firmele autohtone, care au acces dificil la finantare si vor avea accesul la fel, chiar daca se intra in zona euro. Sa nu ne imaginam ca accesul devine, dintr-odata, usor, daca se intra in zona euro. Cel cu care ati dialogat, chiar vorbea de riscul de creditare. (…) Deci, importa foarte – foarte mult in ce conditii intram, in sensul cat de pregatiti suntem”, a declarat Daniel Daianu, membru in Consiliul de administratie al Băncii Naționale a României.

Reprezentantul BNR a mai menționat că, înainte de intrarea in zona euro, primordială este rezolvarea problemelor privind deficitul de cont curent dar si faptul că finanțarea provine prea mult din indatorare. Mai mult, pentru a reuși trebuie să avem un prag de competitivitate, oferindu-le oamenilor salarii decente care să-i determine sa rămână în țară și nu să aleagă calea străinătății.

„Daca nu vom reusi sa avem o economie care sa treaca de un prag de competitivitate, nu va fi simplu pentru nu putine companii, in zona euro. Aceasta este batalia cea mare pentru economia romaneasca: cum sa facem sa avem robustestete, sa avem competitivitate si nu prin salarii mici, ci prin salarii decente. Altminteri, ne pleaca oamenii. (…) O tara, pe de o parte, trebuie sa faca in asa fel incat sa poata sa diminueze inclinatia cetatenilor ei de a pleca, iar, pe de alta parte, trebuie sa se gandeasca la deficitele externe, intrucat nu mai beneficiezi, in zona euro, de mecanismul traditional de corectie”, a mai spus Daianu.

Daniel Daianu consideră că nu va fi o problemă pentru români trecerea la moneda euro, mai ales ca mulți dintre ei fie au lucrat peste hotare, fie au rude in tările din Uniunea Europeană.

„Nu trebuie sa ii subestimam pe cetatenii romani. Nu uitati ca avem milioane de cetateni care sunt in strainatate. Avem rudele lor, familiile lor. Euro deja mijloceste o parte semnificativa din tranzactii. O treime din tranzactiile din Romania sunt mijlocite de euro. Romanii nu descopera Luna de pe cer. Intrebarea legitima este – stiind acestea, stiind ce inseamna euro, stiind ca dispar riscurile valutare, ne vom integra mai bine in nucleul Uniunii Europene care este zona euro”.

Până  la adoptarea euro, Romania trebuie sa îndeplinească  cinci obiective strategice, printre care: corectarea unor dezechilibre macroeconomice și reducerea decalajului de convergenta reală. In plus, la finele săptămânii trecute, CNSP a publicat „Raportul de fundamentare
a Planului național de adoptare a monedei euro”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here