Canalizarea a cedat din nou la Târgu-Jiu. Aparegio stă cu mâinile în sân

0
466

Ploile abundente căzute ieri după-amiază au făcut prăpăd la Târgu-Jiu. Canalizarea a cedat din nou, și, in doar câteva minute, mai multe străzi din oraș au fost inundate. Apa a ajuns și in gospodăriile oamenilor care au cerut disperați ajutorul autorităților. Pompierii gorjeni au intervenit până târziu în noapte pentru a evacua apa din curțile acestora.

  ” În urma precipitațiilor abundente căzute pe teritoriul județului Gorj am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea mai multor situații de urgență generate de inundații.
Până târziu în noapte, am intervenit cu mijloacele din dotare și cu echipaje specializate pentru evacuarea apei acumulate în mai multe gospodării situate pe străzile Victor Daimaca, Merilor, Solidarității, Viitorului și Mărgăritarului din municipiul Tg-Jiu precum și pe strada Stolojani din orașul Turceni.
În acest moment nu avem situații de urgență generate de inundații, iar bilanțul nopții trecute arată așa:
Municipiul Tg-Jiu:
– 7 intervenții pentru evacuarea apei din beciuri;
– 2 intervenții pentru evacuarea apei din gospodării.
Orașul Turceni:
– o intervenție pentru evacuarea apei din gospodărie”, au transmis reprezentanții ISU Gorj.

Aparegio, operatorul regional de apă și canal a promis o serie de investiții la Târgu-Jiu însă totul a rămas doar la stadiul de vorbe, iar cetățenii se confruntă, an de an cu aceeași problemă după fiecare ploaie: canalizare nefuncțională. Cu o nesimțire crasă, conducerea unității vrea acum să majoreze, ilegal, tarifele la apă și canal.

În urma precipitațiilor abundente căzute într-un timp foarte scurt, canalizarea în municipiul Târgu Jiu a cedat din nou, mai multe străzi fiind inundate. Alte zone, în care nu există canalizare (strada Mărgăritarului), au fost și ele afectate. În acest moment se intervine pentru a se limita efectele inundațiilor, dar se așteaptă și intervenția APAREGIO, operatorul local de apă și canal. Primăria Municipiului Târgu Jiu își menține punctul de vedere și va ataca orice încercare de mărire a tarifelor la apă și canalizare și se așteaptă ca APAREGIO să deblocheze investițiile promise în municipiu. Societatea nu a intervenit niciodată cu promptitudine la Târgu Jiu, cu toate că cele mai consistente venituri provin din municipiul nostru. Mulțumim cetățenilor pentru că au dat dovadă de înțelegere în această problemă. De asemenea, mulțumim Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj care a intervenit prompt de fiecare dată, dovedind un profesionalism exemplar”, au scris reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu pe pagina de facebook a instituției.

Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu i-a cerut demisia șefului Aparegio, Traian Pătrășcoiu după ce operatorul de apă și canal a majorat tarifele cu 7%. Edilul a acuzat și faptul că, de doi ani, de când a obținut mandatul de primar, Aparegio nu a făcut niciun fel de investiție în Târgu-Jiu. În plus, Romanescu a anunțat că Poliția Locală va da amenzi Aparegio, pentru gurile de canal ce nu vor fi ridicate la cotă.

„Am cerut demisia domnului Traian Pătrășcoiu de la conducerea APAREGIO. Sper ca PSD Târgu Jiu, acolo unde domnul viceprimar Aurel Popescu este președinte, să dea dovadă de maturitate și să discute aceste aspecte în ședințele de partid și poate că lucrurile se vor schimba, urmărindu-se doar interesele cetățenilor.
Este INADMISIBILĂ intenția APAREGIO de creștere a tarifelor la apă și canal pentru târgujieni. Voi face tot ceea ce este posibil pentru ca acest lucru să nu se întâmple, iar cetățenii municipiului Târgu Jiu să nu fie împovărați, în continuare, de o societate care nu numai că nu le oferă servicii de calitate, dar mai și încearcă, prin tot felul de tertipuri, să le ceară tot mai mulți bani! Așa cum am explicat astăzi în conferința de presă, APAREGIO este obligată de un contract de delegare să anunțe municipalității, cu 30 de zile înainte, orice intenție de creștere a tarifelor.
Mai mult, există un proiect de hotărâre prin care s-au stabilit tarifele pentru apă și canal la Târgu Jiu. În acest moment, cetățenii municipiului Târgu Jiu plătesc valoarea maximă! În acea hotărâre se menționează un preț de 2,42 lei/mc la apă și 2,58 lei/mc la canal. În anul 2007, atunci când a fost implementat acest proiect cu finanțare europeană, valoarea la apă era de 0,62 lei/mc. În 2013 a ajuns la 2.42 lei/mc. La canal, în 2007, valoarea era stabilită la 0,25 lei/mc și a ajuns la 2,58 lei/mc. Dar, în acordul încheiat cu autoritățile publice locale s-a specificat faptul că toate aceste valori se plătesc în momentul în care se finalizează proiectul cu finanțare europeană! Acum stația de epurare de la Târgu Jiu nu este finalizată și nu funcționează linia nămolului ceea ce înseamnă că acele cheltuieli ale societății ar trebui reduse cu energia și cu personalul, stația de tratare a apei din Dealul Târgului nu este finalizată și nici nu s-a făcut recepția la rețelele de apă și canalizare din municipiu.
În concluzie, cetățenii din Târgu Jiu nu au beneficiat de investiții făcute de APAREGIO! Toate investițiile pentru canalizare sunt făcute din bugetul local, adică din banii cetățenilor municipiului!
În structura costului apei acum este inclus un profit 5,7%, o cotă de dezvoltare de 10%, fond IID de 20%. Prin urmare, 30% din banii pe care cetățenii îi plătesc sunt destinați dezvoltării societății. Ce s-a făcut concret? Sute de angajări, în mare parte pe criteriu politic!
Cei de la APAREGIO susțin că trebuie să facă creșteri salariale, invocând Ordonanța 114 care, de fapt, se referă la societățile din domeniul construcțiilor! Solicit întregii echipe PSD din forurile de conducere ale societății să blocheze această creștere de tarif. O să fac tot ceea ce îmi stă în putere pentru a fi respinsă o astfel de variantă. Și asta chiar dacă viceprimarul Aurel Popescu, cel care a fost delegat de Consiliul Local ca reprezentant în AGA, a votat pentru creșterea de tarif.
APAREGIO și-a asumat respectarea unui contract de delegare conform căruia întreținerea canalizărilor, a gurilor de canal pluvial sau menajer se face pe cheltuiala societății. Din această săptămână, Poliția Locală, mandatată de primarul municipiului Târgu Jiu, va lua măsuri. Am identificat o mare parte din gurile de canal pe care APAREGIO nu vrea să le ridice la cotă și vor urma amenzi de 1000 de lei (10 milioane de lei vechi) pentru fiecare canal neridicat la cotă. Am adus la cunoștință societății acest lucru în urmă cu o lună de zile dar nu s-a făcut nici un demers.
Așa cum am mai spus, nu voi sta cu mâinile în sân în timp ce locuitorii municipiului sunt batjocoriți pentru interesele unora”, a scris Marcel Romanescu pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here