DIICOT, ”cu mâinile la ochi” într-un dosar de trafic cu minore. Clienți importanți, printre care și polițiști, trecuți cu vederea

0
333

Potrivit unei anchete realizată de ziarul Libertatea, un dosar al DIICOT din 2012 arată că un interlop local a traficat 16 minore, forțate să facă sex pe bani atât cu clienți români, austrieci de la o firmă din zonă, dar și militari americani de la baza militară de la Deveselu.

Libertatea scrie că DIICOT Olt a explicat judecătorilor, în cererea de arestare a clanului ”Cocoș”, că cele 16 fete minore exploatate sexual erau livrate nu doar românilor, ci și multor cetățeni străini. Potrivit unui fragment din sentința penală nr. 30, 12 iulie 2013 a Tribunalului Olt citat de Libertatea, ”printre clienții doritori de servicii sexuale se aflau în mod frecvent cetățeni străini de naționalitate austriacă și americană, care erau detașați în legătură cu serviciul pe raza municipiului Caracal și Deveselu”.

Una dintre victimele din 2012 a relatat pentru Libertatea cum le spunea clienților că e minoră și se ruga să facă ceva, dar aceștia ”îşi făceau treaba, plăteau şi plecau”.

Interlopii le băteau pe fete și le șantajau cu imagini compromițătoare. Una dintre victime susține că a cerut ajutorul clienților, printre care spune că erau și polițiști, dar a fost ignorată.

În dosarul celor 16 minore traficate la Caracal, judecat între 2012 și 2017, DIICOT i-a iertat pe bărbații care au cumpărat de la traficanți serviciile fetelor obligate să se prostitueze.

Comisarul Nicolae Alexe, care a coordonat în acest an operațiunea eșuată de salvare a Alexandrei Măceșeanu, este cel care a anchetat cazul din 2012, ca polițist pentru DIICOT. El i-a audiat pe managerii și angajații austrieci ai firmei Bauschutz Gmbh & Go, care lucrau pentru hidrocentrala de pe Olt, dar pe soldații americani de la Deveselu DIICOT nici măcar nu i-a chemat, să-i vadă la față, scrie Libertatea. Alexe a fost avansat, a devenit în 2019 adjunctul IPJ Olt și a coordonat operațiunea eșuată de salvare a Alexandrei, colaborând cu interlopii.

Declaraţie a victimei C., 16 ani, în dosarul 3357/104/2012: Clienţii pe care cei doi îi aduceau erau de regulă cetăţeni americani şi austrieci care lucrau pe raza municipiului Caracal – cetăţenii austrieci, la consolidat diguri, şi pe raza comunei Deveselu – cetăţeni americani, la baza militară

Potrivit anchetei Libertatea, militarii americani făceau sex cu fetele în restaurantul ”No Name”, aflat chiar la ieșirea din Caracal spre Deveselu. Din documentele publice consultate de echipa de investigații a Libertatea la Tribunalul Olt rezultă că DIICOT a ridicat de la patronul ”No name” chiar și registrul de cazări, cu numele celor care s-au înregistrat. L-au returnat însă, numindu-l ”deteriorat”. Din acel moment, în ciuda declarațiilor inițiale ale victimelor și ale martorilor, din documentele de la dosarul public rezultă că pe americani nu i-au căutat niciodată și nici nu le-au întrebat pe fetele minore numele vreunuia dintre militarii de la Deveselu sau ale celor care făceau legătura cu ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here