PNL a dat startul campaniei pentru prezidențiale, la Târgu Jiu

0
886

A început oficial campania electorală, la sfârșitul căreia, ne vom alege, pe 10 și 29 noiembrie, președintele țării. În urmă cu câteva minute, Partidul Național Liberal a dat startul campaniei, la Târgu Jiu, prin lipirea de afișe electorale. În prim-plan a fost primarul municipiului, Marcel Laurențiu Romanescu, care și-a arătat susținerea pentru Klaus Iohannis, fiind convins că actualul șef al statului va câștiga un nou mandat la cârma țării.

Pentru prima dată, campania electorală începe într-un moment extrem de dificil pentru anumite formațiuni politice care și-au desemnat candidați pentru alegerile prezidențiale, având în vedere că totul se suprapune cu situația creată de căderea Guvernului Dăncilă și lansarea în spațiu public a discuțiilor legate de posibile alegeri anticipate.

Pentru aprobarea noului Guvern va trebui să existe un adevărat pact între mai multe formațiuni politice, fapt care ar putea să tempereze cu mult discuțiile între candidați.

Liberalii vor să tranșeze foarte rapid situația noului guvern care să fie unul de tranziție, fie până la anticipate, fie până la alegerile parlamentare organizate la termen. Programul de guvernare schițat de liderii PNL pentru mandatul limitat constă, în general, pe repararea unor probleme generate de guvernele PSD.

Dacă lista miniștrilor este în lucru încă, nume sigure fiind Raluca Turcan, la Educație, sau Robert Sighiartău, la Dezvoltare Regională, liderii PNL și-au făcut lista măsurilor urgente pe care să le ia odată ajunși la Palatul Victoria.

10 măsuri promise de liberali:

1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor.

3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
4. Abrogarea legii recursulului compensatoriu.
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time
7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții.
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii.
9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidați. Biroul Electoral Central a stabilit prin tragere la sorți ordinea pe buletinul de vot.

Primii cinci sunt:

 • Klaus Iohannis susținut de PNL,
 • Teodor Paleologu din partea PMP,
 • Dan Barna – Alianța USR-PLUS,
 • Kelemen Hunor de la UDMR,
 • Viorica Dăncilă din partea PSD.

Următorii candidați sunt:

 • Cătălin Ivan de la Alternativa pentru Demnitate Națională,
 • Ninel Peia din partea Partidului Neamului Românesc,
 • Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie,
 • John-Ion Banu susținut de Partidul Națiunea Română,
 • Mircea Diaconu din partea Alianței UN OM formată din PRO România și ALDE,
 • Bogdan Stanoevici – independent
 • Ramona Bruynseels de la Partidul Puterii Umaniste,
 • Viorel Cataramă – Dreapta Liberală,

Alexandru Cumpănașu – independent.

Campania pentru prezidențiale se va încheia pe 9 noiembrie, la ora 7:00. Primul tur de scrutin este programat pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

În județul Gorj vor fi amplasate 331 de secții de votare.

Spre deosebire de alte alegeri, scrutinul din data de 10 noiembrie, se încheie la ora 21.00, însă alegătorii, atât cei din țară cât și cei din străinătate, care la ora 21.00 se află în secțiile de votare, precum și cei care se află la rând în afara secțiilor de vot, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23.59”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here