Copii legați în lanțuri și obligați să cerșească. Rețeaua acționează de 10 ani

0
369

Zeci de copii au fost bătuți și legați în lanțuri de către o femeie și un bărbat, apoi au fost obligați să cerșească. Printre victime se află și minori în vârstă de doar trei ani, care erau abuzați în cazul în care nu obțineau în fiecare zi minimum 50 de lei din mila trecătorilor. Anchetatorii au indicii potrivit cărora rețeaua de cerșetori acționa de 10 ani în oraș. Capii rețelei sunt un bărbat și o concubina sa, care și-ar fi trimis la cerșit proprii copii. Micuții erau plasați pe străzile din centrul orașului Baia Mare, iar în zilele de sărbătoare, erau trimiși la biserici pentru a implora mila credincioșilor. Locurile în care acționau erau schimbate frecvent de capii rețelei, pentru a evita raziile Poliției Locale.

Într-o singură zi, copiii trebuiau să strângă între 30 și 50 de lei, bani pe care capii rețelei îi foloseau pentru a-și  cumpăra băuturi alcoolice și țigări. În cazul în care nu reușeau să strângă suma de bani, copiii erau snopiți în bătaie și legați cu lanțuri de pat. Apoi, erau trimiși din nou în stradă ca să cerșească. Cu timpul, au fost „recrutați” și alți zeci de minori care au fost supuși aceluiași tratament abuziv.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că minorii au fost abuzaţi prin folosirea repetată a unor mijloace de intimidare vizând acte de agresiune fizică şi verbală (ameninţări şi injurii cu un pronunţat caracter umilitor, bătăi inclusiv cu corpuri contondente, precum şi alte metode primitive de constrângere, cum ar fi legarea cu lanţul de pat pentru a-i determina să accepte participarea la acte de cerşetorie)”, susțin procurorii DIICOT.

Anchetatorii susțin că indivizii și-au cooptat propriul fiu în rețeaua de cerșetorie. Adolescentul, în vârstă de 17 ani, trebuia să-i supravegheze pe minorii forțați prin mijloace violente să întindă mâna pe stradă.

Cipriana Şomkereki și Nicolae Berchi au fost prinși de procurorii DIICOT. În cazul lor, Tribunalul  Maramureş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Sursa: B1 Tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here