Gorjeni păcăliți și umiliți după ce au plecat la muncă în Islanda. Când și-au cerut banii au fost dați afară din casă

0
1478

Treizeci de români, majoritatea gorjeni, plecați legal la muncă în Islanda, cer ajutor după ce au fost păcăliți, umiliți și jecmăniți de către agenția intermediară angajatoare.  O televiziune islandeză a realizat un reportaj despre grupul de 30 de români, dintre care 18 originari din Gorj, care au fost abandonați. Aceștia au sesizat autoritățile islandeze care s-au deplasat la fața locului și au deschis o anchetă. Românii sunt disperați  pentru că nu au bani nici pentru mâncare. „Am plecat ca să ne ajutăm familiile, dar nu am fost plătiți. Nu știu ce să mai facem“, a spus unul dintre muncitori. Românii lucrau legal în construcții însă atunci când au mers să își ceară drepturile au fost bruscați și dați afară din locuințele supraaglomerate în care erau nevoiți să stea.

”Problema acestor oameni este că majoritatea nu știe nici limba locală, nici o alta internațională, ei nu știu cui să se adreseze, nu au cu ce să vina acasă, nu își pot recupera banii cuveniți după munca prestată. Am sunat de dimineață la Ambasada României de la Copenhaga (în Islanda România are doar consulat onorific). Se știa de caz, dar nu s-a avansat foarte mult. M-au rugat să transmit o solicitare oficială, care tocmai a fost inaintată(…) În urma întâlnirii de astăzi a autorităților islandeze, românii cu probleme din Islanda au primit: găzduire pentru încă o săptămână; un avocat; prioritate în găsirea altui loc de muncă; posibilitatea ca fiecare să își înregistreze problema specifică (unii nu și-au luat banii, alții au fost bătuți, alții nu au primit cazare, etc).“, a scris Radu Miruță, președinte USR Gorj pe pagina sa de Facebook.

Potrivit legii islandeze, agențiile de recrutare a forței de muncă pot fi date în judecată, dacă muncitorii nu sunt plătiți de firmele care îi folosesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here