Tudor și Strîmbulescu, batjocură la adresa lui Brâncuși chiar de ziua lui

0
895

Trist dar adevărat. Constantin Brâncuși a fost batjocorit, încă odată, de ”specialiștii” în cultură de la Târgu Jiu. Chiar în ziua în care s-au împlinit 143 de ani de la nașterea sa, titanul de la Hobița a fost ”călcat în picioare” de cei care ar fi trebuit să-l promoveze la cel mai înalt nivel. Printre partenerii de organizare a Colocviilor Brâncuși, o manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși a fost inserată și o mișcare de nuanță masonică, Clubul Rotary, al cărui membru este și viceprimarul Adrian Tudor. Sigla a fost însă ”strecurată” acolo fără aprobarea Consiliului Local. Surse susțin că organizația ar fi sponsorizat, concertul susținut în timpul manifestărilor, de către Alexandra Fits. De menționat faptul că, manifestările dedicate împlinirii a 143 de ani de la nașterea sculptorului s-au desfășurat tot cu sala goală, ca și cele din toamna anului trecut, de la Colocviul Internațional Brâncuși, cu aproximativ aceeași invitați pe scenă, criticul de artă Pavel Șușară și omul de cultură Radu Boroianu, mason de rang înalt. ”Zeii” culturii de la Târgu Jiu Adrian Tudor și Doru Strîmbulescu, au demonstrat, încă odată, că nu dau doi bani pe Brâncuși sau pe operele sale, iar manifestările ”de amploare” dedicate sculptorului sunt organizate în doru” lelii sperând că poate, poate vor reuși să prostească proștii care ”nu-l înțeleg” pe Brâncuși. Potrivit jurnalistului Narcis Daju, asaltul asupra titanului de la Hobița a început în urmă cu peste 30 de ani, atunci când, un mason de rang înalt, Radu Varia a spus că Brâncuși a plecat tembel din România, și, ajutat și străluminat de masoni, a devenit genial în Occident, numai după ce s-a rupt de ceea ce este românesc. Apoi, Varia a demontat Coloana și-a lăsat-o așa, după care a îngăurit câteva module și stâlpul central. Tot în acea perioadă, a luat foc, din întâmplare, ușa Bisericii ortodoxe de pe Axa Brâncuși, care-l încurcă pe Varia și pe ”frații” lui. Căci Brâncuși a fost mason, nu ortodox, nu român! Pe nesimțite, fără nicio reacție din partea masonilor care ”se ocupă”, pe bani publici, de Brâncuși, internetul s-a umplut de teze conform cărora Ansamblul de la Târgu Jiu este ”un templu masonic în aer liber”.
Cu ani în urmă, Ovidiu Popescu, mason și el, tot din postura de director la Centrul Brâncuși, punea însemne masonice pe afișele taberei de sculptură. Azi, masonii Strîmbulescu și Tudor sunt foarte direcți. În timp ce patronează, cu fast și emfază, dispariția fizică a capodoperelor, ștampilează afișele oficiale ale sărbătorii naționale Brâncuși cu sigla masonilor de la Rotary”.

Întâmplarea de la Colocviile Brâncuși l-a indignat și pe edilul Marcel Romanescu, care a criticat faptul că pe toate evenimentele Centrului Brâncuși, condus de Doru Strîmbulescu, își pun sigla tot felul de entități fără aprobarea Consiliului Local. Ceea ce s-a întâmplat de Ziua Națională Constantin Brâncuși este doar o mică parte din batjocura asupra marelui sculptor. Consilierii locali din Târgu Jiu au ignorat solicitarea Parchetului de a alcătui o comisie care să calculeze cât costă remediarea distrugerilor provocate operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu, în anul 2013, când au fost spălate cu jet de apă sub presiune. Pentru Consiliul Local, capodoperele brâncușiene nici nu există. Oricâte greșeli ar face Doru Strâmbulescu, directorul Centrulu Brâncuși care ” se ocupă„ de ansambul Brâncușian, alături de vicele Adrian Tudor, în fiecare an, consilierii le evaluează activitatea ca fiind excepțională, când de fapt, ei nu fac decât să-l distrugă pe zi ce trece pe Brâncuși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here