Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut, marţi dimineaţă, şapte percheziţii în localităţile Râmnicu Vâlcea, Chiajna – judeţul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu – judeţul Gorj şi în Bucureşti, la persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare care a înşelat peste 125 de cetăţeni germani, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite. Ancheta se desfăşoară împreună cu autorităţile din Germania, prejudiciul depăşind 600.000 de euro.
Acţiunea a vizat locuinţele a şapte bărbaţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 40 de ani, bănuiţi de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.
„În fapt, în perioada aprilie 2018-martie 2019, aceştia ar fi postat anunţuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuţii purtate cu cetăţeni străini, i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ridicate de la A.T.M-uri”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate bunuri folosite în activitatea infracţională (telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare) şi bani în valută. La percheziţia domiciliară din comuna Chiajna, judeţul Ilfov, a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Drăgăşani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de fraudă.
„În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracţional organizat, format din cel puţin 30 de membri – cetăţeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acţioneze din primăvara anului 2018 la nivelul judeţului Vâlcea, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunţuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesaţi de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.
Până în acest moment au fost identificate 125 de victime, cetăţeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de către membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată . În urma percheziţiilor de marţi, la sediul DIICOT – BT Vâlcea urmează a fi aduse 12 persoane.