Băsescu, Ponta și Cioloș, îndeamnă românii să iasă la vot: ”Votați DA la referendum”

0
373

Reprezentanții USR-PLUS, PMP și Pro România ”și-au dat mâna” și spun DA, referendumului pentru justiție, organizat de președintele României, Klaus Iohannis. Dacian Cioloș, Traian Băsescu și Victor Ponta îi îndeamnă pe români să participe în număr cât mai mare la vot. Astfel, validarea referendumului ar fi garanția că țara noastră nu va abandona principiile statului de drept și că Justiția va rămâne independentă. Referendumul  va avea doua teme: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizării judiciare.

Categoric susțin această idee, chiar în condițiile în care întrebările sunt neinspirat formulate, dar, o infirmare, o nevalidare a acestui referendum ar da apă la moară dezastrului din justiție, așa că îl susțin fără rezerve și îndemn pe toți cei care merg la vot,  să  voteze DA, chiar dacă nu înțeleg a doua întrebare prea bine, dar să voteze DA, pentru că altfel vor da o putere politică enormălui Dragnea și alor lui”, a spus Traian Băsescu, președintele PMP.

”Da” la referendum va spune și Victor Ponta.

”Mă duc la referendum și votez DA. Sunt dezamăgit de modul politic în care a fost tratat, cred că domnul Iohannis a fost încăpățânat…Trebuia să fir o singură întrebare nu două, pentru că vor fi mai multe buletine de vot iar foarte mulți oameni se vor încurca. Trebuia să fie o întrebare simplă și clară pe care o înțelegea și cel cu 4 clase și cel cu doctoratul. Sper ca totuși oamenii să vină pentru un principiu”, a fost declarația lui Victor Ponta, președintele ProRomânia.

”Susținem acest referendum cu atât mai mult cu cât îl cerem de mai bine de doi ani de zile, un referendum prin care românii să poată spune majorității PSD-ALDE, că nu sunt de acord cu atacul la legile justiției, și, din punctul meu de vedere e simplu. Românii dacă vor vota DA la referendum, și asta îi îndemn să facă, vor spune că nu sunt de acord cu amnistierea și grațierea corupților și că nu sunt de acord cu modificarea legilor justiției prin Ordonanță de Urgență, deci, că nu sunt de acord ca,în continuare, guvernarea PSD-ALDE să se mai lege de justiție”, este și replica președintelui alianței 2020 USR-PLUS, Dacian Cioloș.

În România au avut loc până acum șapte consultări populare. Primul, chiar în 1991, când românii au fost chemaţi la urne pentru aprobarea noi Constituţii. S-au prezentat la vot aproape 11 milioane de cetăţeni, dintre care peste 77 la sută au votat pentru.

Referendum pentru revizuirea Constituției în 2003

Următorul referendum a avut loc abia în 2003, când românii au fost consultaţi în privinţa unor revizuiri ale Constituţiei. A fost armonizată legislaţia noastră cu reglementări ale UE şi ale Tratatului Atlanticului de Nord. De asemenea, mandatul preşedintelui a fost modificat de la 4 ani la 5 ani cât este şi în prezent. O altă modificare prevede că preşedintele nu poate revoca premierul. Au participat peste 9 milioane nouă sute de mii de cetăţeni. Peste 89 la sută dintre ei au răspuns afirmativ la întrebările de pe buletin.

4 ani mai târziu are loc primul referendum pentru demiterea preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu. Au participat puţin peste 8 milioane de români, adică 44,45 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot. Doar 24,75 la sută s-au exprimat în favoarea plecării preşedintelui, cei mai mulţi au fost împotrivă.

Referendum pentru alegerea uninominală, în două tururi, a parlamentarilor, în 2007

Şi tot în 2007, dar la sfârşitul anului, a mai avut loc un referendum. De data aceasta pentru adoptarea unui sistem de vot uninominal majoritar cu două tururi pentru alegerea membrilor Parlamentului. S-au prezentat aproximativ 4,8 milioane de alegători. Puţin peste 81 la sută au votat DA. Referendumul a fost invalidat, nu s-au prezentat suficienţi alegători la urne.

Referendum pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari, în 2009

În noiembrie 2009, românii au fost chemaţi la vot pentru trecerea de la un Parlmanent bicameral la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Au participat peste 9,3 milioane de cetăţeni la această consultare. Cei mai mulţi au răspuns afirmativ la ambele întrebări, a existat cvorum însă rezultatul votului nu a fost transpus în lege de atunci.

Nou referendum pentru demiterea președintelui Băsescu, în 2012

În 2012, a avut loc un nou referendum pentru demiterea preşedinteleui Traian Băsescu. Au participat peste 8,4 milioane de românii dintre care puţin peste 87 la sută au răspuns afirmativ. Nu s-a întrunit însă cvorumul, referendumul a fost invalidat.

Referendum pentru familie, în 2018

Cel mai recent referendum a fost chiar anul trecut, în octombrie. Referendumul pentru familie care propunea schimbarea articolului 48 din Constituţie, mai exact înlocuirea sintagmei „între soţi” cu „între un bărbat şi o femeie”. S-au prezentat la urne doar 21,1 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot. Referendumul a fost invalidat.

Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU cu privire la urmatoarele intrebari:

1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?”
2. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”

Data referendumului este 26 mai 2019, in ziua desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here