Polițist proxenet, despăgubit de statul român după ce a făcut râie în închisoare

0
632

Un fost poliţist din Timişoara, condamnat definitiv la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare în dosarul „minore pentru VIP-uri”, trebuie să primească daune morale 12.000 de lei pentru că, în perioada în care a fost arestat preventiv, a fost ţinut în arestul IPJ Timiş în condiţii improprii şi a făcut râie.

Trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori în formă continuată şi deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, Giţan a primit doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare după ce şi-a recunoscut faptele. De asemena, judecat pentru şantaj, favorizarea infractorului şi folosirea serviciilor unei persoane exploatate, judecătorul Tomuş a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

După condamnarea cu suspendare primită în dosarul „minore pentru VIP-uri”, Ovidiu Giţan a fost dat afară din Poliţie. Fostul poliţist a dat, însă, în judecată IPJ Timiş şi IGPR, cerând daune morale de 15.000 de lei pentru că, arestat în dosarul de trafic de minore, a fost ţinut în condiţii improprii în arestul IPJ Timiş.

Istoria acestui caz începe în 2014, când DIICOT Timişoara a destructurat o reţea de trafic de persoane care avea în componenţă mai multe VIP-uri locale printre care judecătorul Nicolae Tomuş, DJ Manzotti, poliţistul Ovidiu Giţan şi fostul soţ al Brigittei Sfăt, Ovidiu Torj. Potrivit procurorilor DIICOT, poliţistul Ovidiu Giţan, agent la Poliţia Rutieră, racola fete pe care le plasa ulterior unor VIP-uri din Timiş, inclusiv judecătorului Tomuş, despre care Giţan ştia că magistratul le abuzează psihic pe fetele care refuză să întreţină relaţii sexual cu el. De asemenea, susţin procurorii, poliţistul Giţan apela constant la  proxenetul Paul Mânzu pentru a-i furniza minore pe care să le plaseze mai departe, fiind nemulţumit de „băbăciunile” de 34-35 ani.

Rechizitoriul mai arată că Ovidiu Gîţan „era practic absorbit de activitatea de racolare şi recrutare a minorelor, pe care le racola prin reţeaua de socializare Facebook, şi pe care le aborda fără jenă, propunându-le întâlniri pentru cunoaştere”. Din interceptările realizate de DIICOT reiese cum un client căruia Gîţan îi plasa fete îl alinta cu apelativul „tata căţelelor din Timişoara”.

În procesul deschis la Judecătoria Timişoara, Giţan a reclamat că pe perioada arestului nu avea acces la lumină, camerele aveau o suprafaţă în jur de 12 mp, având practic la dispoziţie un spaţiu personal restrâns, existând perioade de timp când stăteau şi câte trei persoane într-o cameră.

Giţan s-a plâns şi de faptul că „saltelele erau vechi, îmbibate de praf, ploşniţe, mirosind a urină, lenjeriile de pat erau murdare”, iar asta i-a provocat o alergie puternică fiind diagnosticat cu scabie (râie). Considerând că „impactul condiţiilor de detenţie asupra moralului reclamantului au depăşit nivelul inevitabil de suferinţă inerent detenţiei, atingând nivelul unui tratament degradant care în mod evident a afectat starea de spirit a acestuia”, Judecătoria Timişoara a obligat IPJ şi IGPR să îi achite lui Giţan daune morale în valoare de 12.000 de lei.  Sentinţa a fost decisă de Judecătoria Timişoara, dar nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Tribunalul Timiş.

 

Sursa: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here