Rasism la 112. Operator către o femeie de etnie romă, agresată de un șofer: ”Ești nebună? Vorbiți ca ciorile! Trăsni-v-ar”!

0
387

O tânără de 25 de ani din Sălaj a sunat la 112 după ce a fost bătută cu un mop de un șofer de microbuz. Femeia de etnie romă venea de la spital cu fiul său de doar câteva luni și cu un alt copil. Florica moldovan nu a fost lăsată de către șoferul autobuzului să urce în mașină. Mai mult, acesta a început să o lovească cu un mop, chiar pe peronul autogării din Zalău. Femeia a sunat  la 112, dar nu a primit ajutor din partea autorităților. Ba mai mult, victima a fost jignită și înjurată. Operatoarea le-a numit “ciori” pe victimă și pe martora ei.

”Un șofer mi-a omorât copilul cu mătura” a spus femeia când a sunat la 112, potrivit stenogramei prezentate de Libertatea. ”Alo, alo, draga mea, draga mea!” a replicat operatoarea 112.

În timpul conversației, operatoarea de la 112 a țipat la apelantă: ”Măi, femeie!”. ”Alo, tu, femeie, ești nebună, ești cu capul?”, ”Tu femeilor, tu femeilor, voi sunteți toate cu capul acolo?”, ”Încheie cu țigănia asta și nu mai urla! Vorbiți ca ciorile, trăsni-v-ar, du-te dracu” i-a spus operatoarea de la 112 femeii care a sunat la 112.

Polițistul care ulterior a răspuns i-a spus femeii să-l lase cu poveștile și să meargă la secția de poliție să facă plângere.

”Cunosc acest caz, știu că la nivelul STS s-au luat măsuri legate de acest caz. E trist limbajul folosit în relația cu cetățenii. Eu știu că există un grad ridicat de încărcare a celor care lucrează în acest sistem, dar, și-n aceste condiții, trebuie să ne păstrăm calmul. Nu am tolerat astfel de exprimări nici în trecut – ”terminați cu această țigănie” n.r., este evident că astfel de limbaj nu poate fi acceptat” a afirmat președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc.

Maria Cristea, purtătorul de cuvânt IPJ Sălaj, a spus că șoferul e acuzat de lovire sau alte violențe și de tulburare a liniștii și ordinii publice, ca urmare a plângerii depuse de femeia lovită. Cristea a afirmat că nu a fost apelat 112 pentru intervenția la fața locului, deși înregistrarea arată că a fost apelat 112 și un polițist a răspuns ulterior la apel.

Mândra( femeia care a sărit în ajutorul Floricăi): Bună ziua, domnu. [I se adresează și polițistului cu domnule.]

Polițist: Da, bună ziua.

Mândra: Aicea am fost de față în autogară la Cento că așteptam să îmi vină un pachet.  Polițist: Ce urgență ai? Lasă-mă cu poveștile! [Nu o lasă să povestească, i-o taie extrem de rapid și nepoliticos.]

Mândra: Și șoferul cu care voia să meargă o țigancă, să spun așe, cu doi copii, la Cento, nu o luat-o și o luat mătura și o dat și-n ea și-n copil. Până i-o spart și medicamentele ce avea în mână.

Polițist: Veniți la poliția municipiului și depuneți plângere împotriva lui. [Nu întreabă nimic despre agresor, dacă este încă acolo, dacă victima este în pericol, dacă e cineva rănit. Practic nu cere nicio lămurire].

Mândra: Depuneți plângere? Polițist: Luați-i numărul de la mașină și depuneți plângere.

Mândra: Da c-o plecat de-aici.  (se întrerupe apelul) [Îi închide telefonul].

Întreaga convorbire aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here