Viitor sumbru pentru România. În această seară importăm energie din Ungaria, la un preț cu 60% mai mare

0
403

În această seară, la ora 20.00, România importă energie electrică la valoarea maximă permisă de liniile de interconexiune cu Ungaria, la un preț cu 58% mai mare decât cel de pe piața ungară. Așadar, la acea oră, prețul spot din România era de 90,8 de euro/MWh, cel din Ungaria de 56,9 euro, cel din Cehia de 47,9 euro, la fel ca și cel din Slovacia.  Din exportator net, România devine importator. Este efectul lipsei de investiții, iar un rol îl are statul, jucător principal în zona de producție prin companiile deținute.

România este condamnată să devină importator de energie.  Pe măsură ce se vor închide centralele noastre, electricitatea se va scumpi rapid, situație ce se va menține cel puțin până la nivelul anului 2030, arată ultimele studii din domeniu. Ori, toată această situație de pe piața de energie electrică nu reflectă decât lipsa de implicare a statului.

Statisticile arată că piața de energie electrică din România va deveni chiar mai scumpă decât cea din Ungaria. Concret, până în 2024, prețul mediu din țara noastră va fi mai mare decât cel din Ungaria cu 8 euro pe megawat pe oră, iar diferențele se vor aplatiza din nou abia peste 10 ani, atunci când ar putea fi date în exploatare comercială două grupuri noi la centrala nucleară de la Cernavodă. Dacă se va întâmpla ceva cu acel proiect, care trenează de 15 ani.

ICIS prognozează o creștere rapidă a prețurilor în România. Nivelul maxim al prețurilor spot, va fi, pe ambele piețe, în anul 2025: 77 euro pe megawat pe oră în Ungaria și în jur de 84 de euro în România.Prețul certificatelor de emisii a crescut foarte mult, ceea ce afectează prețul energiei produse pe bază de cărbune și asta ridică prețul energiei electrice în toată piața.

De exemplu, Complexul Energetic Oltenia, compania cea mai afectată de creşterea preţurilor la certificatele de emisii, a plătit în 2018 aproape un miliard și jumătate de lei pentru aceste certificate. Specialiștii au avertizat de mai multe ori că din cauza preţurilor mari la energie electrică, care vor deveni şi mai mari din cauza viitoarelor scheme de sprijin, industria devine necompetitivă.

 Guvernul obligă în continuare companiile energetice, unde este acționar majoritar, să cedeze bugetului cel puțin 90% din profitul net, sub formă de dividende.Potrivit datelor INS, consumul final de energie electrică în primele şapte luni ale anului în curs a fost de 32,556 miliarde de kWh, cu 0,3% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2018, în condiţiile în care iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,5%, iar consumul populaţiei a urcat cu 19,4%. Exportul de energie electrică a scăzut cu aproape 32% în primele şapte luni ale anului, la 2,37 miliarde kWh, în timp ce importurile au crescut cu 45%, la 2,13 miliarde kWh.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here