Directorul PSD al muzeului inexistent din Târgu Jiu, odă despre un criminal fascist

0
540

Valentin Nicolae Chepeneag, un personaj cu adeziune la PSD, ce încasează salariu de director la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”din Tg-Jiu, instituție care există doar pe hârtie, fiind înființată, prin lege, în urmă cu trei ani, dar care nu a funcționat niciodată, își declară, pe facebook, admirația față de Corneliu Zelea Codreanu, un criminal fascist care a ajuns în politică după o crimă pentru care nu a fost condamnat. Chepeneag il ridică în slăvi pe Codreanu care, în 1924, în fața Tribunalului din Iași unde era avocat într-un proces, a tras trei focuri de revolver asupra a trei ofițeri de poliție, unul dintre aceștia având și el revolverul în mână. Prefectul poliției din Iași Constantin Manciu a fost ucis, ceilalți doi au fost răniți. După un proces strămutat în mai multe locuri și în condițiile unei campanii publice ample, Corneliu Zelea Codreanu a fost achitat (apărarea a pledat legitima apărare). Viitorul șef al Legiunii Arhanghelului Mihail (înființată în 1927, la doi ani de la achitare, cunoscută și ca Garda de Fier) a fost implicat în multe alte procese ulterioare, dar nu a fost condamnat în nici unul dintre acestea pentru crimă.

Conform legii de înființare a Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, aflată în vigoare din prima zi a anului 2016, ”Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului Culturii, în urma unui concurs de proiecte de management”. Fără să aibă loc vreun concurs pentru ocuparea funcției, iar instituția e funcțională doar pe hârtie.

Prin ordin al ministrului Culturii, Valer Daniel Breaz, emis la data de 19 aprilie 2019, a fost numit în funcția de director Valentin Nicolae Chepeneag, vicepreședinte al TSD Gorj.

Tânărul social democrat face parte din anturajul liderilor organizației județene a PSD Gorj și a candidat pe listele partidului pentru un post de consilier local la Bălănești, în 2016. La acea vreme, Chepeneag era arhivar la Proarhivalii SRL Tg-Jiu, o firmă de partid servită cu contracte de la instituțiile publice din Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here