Directorul muzeului inexistent de la Târgu Jiu, rămas fără funcție după omagiul pentru simpatizanții fascismului

0
678

Ministrul Culturii, Daniel Breaz i-a cerut demisia lui Valentin Chepeneag, directorul Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, instituție existentă doar pe hârtie. Numit și plătit, de aproape jumătate de an, director al unui muzeu inexistent ce trebuia înființat în orașul lui Brâncuși, Chepeneag și-a arătat, public, admirația față de Corneliu Zelea Codreanu cel care a înființat o structură legionară, denumită și „Garda de Fier”. Atitudinea acestuia i-a înfuriat pe reprezentanții Ministerului Culturii care consideră declarațiile lui Chepeneag drept ”profund greșite și iresponsabile”.

”Ministerul Culturii și Identității Naționale se delimitează de afirmațiile făcute recent, în spațiul public online, de către Managerul interimar al Muzeului Național Constantin Brâncuși, Valentin Chepeneag. Considerăm că declarațiile domnului Chepeneag sunt profund greșite și iresponsabile, acestea neexprimând poziția Ministerului Culturii și Identității Naționale. Pe cale de consecință, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, i-a solicitat acestuia demisia, act care a fost depus luni, 16 septembrie 2019, cu numărul de înregistrare 6388/CM/16.09.2019”, au scris reprezentanții Ministerului Culturii pe pagina de facebook a instituției.

Pentru a celebra 120 de ani de la nașterea fondatului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, fostul șef de cabinet al deputatului PSD Mihai Weber a postat pe contul său de Facebook o serie de citate ale unor personalități care l-au cunoscut pe Codreanu în perioada interbelică. În toate, Zelea Codreanu este lăudat pentru faptele sale. Dacă demersul ar putea părea legitim pentru un profesor de istorie, comentariul adăugat la final ridică mai multe semne de întrebare: ”Corneliu Zelea Codreanu, prezent!”. Aceste cuvinte erau rostite frecvent de legionari când era pomenit numele lui Zelea-Codreanu, după uciderea sa, în semn de respect față de cel care s-a aflat în spatele mai multor asasinate, printre care și al premierului Ion G. Duca.

Chepeneag a fost numit, director al Muzeului Național Constantin Brâncuși, în luna aprilie, prin ordin al ministrului Culturii, deși muzeul nu există. Acesta a fost susținut de reprezentanții PSD care au dat asigurări că vor face toate demersurile necesare pentru ca muzeul să fie înființat și să funcționeze în Casa Gănescu din Târgu Jiu, însă muzeul nu a mai apărut nici până astăzi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here