Dăncilă cu broșă de 600 de euro vrea ca pensionarii cu 1 leu pe lună să o facă președinte: ”Am făcut atâtea pentru ei”

0
581

Viorica Dăncilă este convinsă că va fi președintele României dacă va fi votată de femeile și de bătrânii din România, pentru care, spune ea, a făcut foarte multe. Premierul a uitat însă să ofere și câteva exemple elocvente ale binefacerilor sale ”fără număr”.

”Categoric intru în cursă cu convingerea că am șanse să îl înving pe Klaus Iohannis. Sunt femeie, cred în femei și în puterea lor, sunt prima femeie cu șanse la Cotroceni. Și mai cred în seniori, pentru care am făcut atâtea pentru ei. Mă bazez pe femei și pe seniori”, au fost câteva dintre afirmațiile premierului cu privire la electoratul pe care mizează în cursa din noiembrie.

În timp ce Dăncilă speră că PSD va obține, și de data aceasta încrederea votanților fideli, în România, un milion de bătrâni ”ajutați” de mai marii statului, trăiesc în sărăcie cruntă. În timp ce premierul își cumpără broșe Chanel de 600 de dolari bucata, mii de vârstnici care ”ar face bine să pună ștampila pe PSD, pentru că de-aia”, abia își duc traiul de pe o zi pe alta.

Chiar dacă punctul de pensie a fost majorat în repetate rânduri în ultimii doi ani, ceea ce a adâncit deficitul bugetului de stat și a creat un „butoi cu pulbere” în cheltuielile publice, majoritatea pensionarilor încasează lunar insuficient cât să aibă un trai decent la bătrânețe. Cei care au muncit toată viața și au îndeplinit stagiul de cotizare sunt victimele unui sistem împovărat de numărul ridicat de pensionari „de lux”, peste 150.000, care consumă anual resurse uriașe de la buget, dar și de un număr foarte mare de pensionari pe caz de boală, adică peste 560.000 de persoane. Raportul între numărul „invalizilor” față de cei care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă, de 3,85 milioane de persoane, este de circa 1 la 7.

Cea mai mică pensie medie este înregistrată în judeţul Botoşani, unde aproximativ 79.000 de pensionari încasează lunar 946 lei. Pensii mici primesc şi cei circa 55.000 de pensionari din Giurgiu – 954 lei, Bistriţa – 979 lei, Satu Mare – 983 lei, Vaslui 979 lei, Vrancea – 974 lei.

Și asta nu e tot. În România peste 2600 de persoane primesc lunar de la poștaș doar 1 leu. Pentru că au contribuit foarte puţin, pensionarii au primit minimul posibil.  170 de persoane care au  pensie de 2 lei, 91 de 3 lei, cu 4 lei sunt 67 de persoane, iar cu 5 lei, 62.

La polul opus acestor pensionari amărâți se află categoriile privilegiate, care încasează pensii speciale: parlamentari, magistrați, diplomați, fost personal aeronautic, militar etc. Cea mai mare pensie din România este de 73.890 de lei brut și o încasează un fost judecător sau procuror. Cel care are această pensie specială rămâne lunar, după ce i se opresc impozite și taxe, cu 66.701 lei. O astfel de pensie specială echivalează cu 104 pensii minime. Sau cu 52 de salarii minime (de 1.265 lei net), sau cu 21 de salarii medii pe țară (de 3.115 lei net).În ianuarie 2019 erau 9.193 de persoane cu pensii speciale sau pensii de serviciu, pentru care statul a plăti aproximativ două miliarde de euro. Cea mai mare pensie din sistemul public, care nu este specială, este de 25.582 de lei și o primește o persoană din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here