Pădurarii pichetează Palatul Parlamentului după atacurile din ultima perioadă. Vor să poată folosi armele din dotare pentru a se apăra de hoți

0
285

Cinci pădurari au fost uciși în ultimii ani de către hoții de material lemnos. Semnalul de alarmă este tras de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva. În fața hoților, personalul silvic este lipsit de apărare, spun silvicultorii, care atrag atenția că legea nu le permite pădurarilor să folosească arma din dotare pentru a se apăra. Astăzi, Federația Sindicatelor Silva organizează un protest în fața Palatului Parlamentului pentru a atrage atenția autorităților cu privire la problemele grave cu care se confruntă.

“în ultimele zile au avut loc trei evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinşi la furat de lemn, alţi doi silvicultori – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea, iar pădurarul Frătean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcţia Silvică Cluj, a fost agresat şi ameninţat cu cuţitul de trei infractori sancţionaţi în repetate rânduri pentru tăiere şi sustragere ilegală de arbori”, transmit reprezentanții Federației.

Liderul Federației Silva, Silviu Geană, a precizat că lucrurile nu mai pot continua așa. ”Avem nevoie de intervenția autorităților și de ajutorul Poliției și al Jandarmeriei”, spune Silviu Geană.

În ultimii ani,  alți 4 pădurari au fost omorâți (pădurar Oul Ieronim – Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriță Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Brașov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).

 

Silvicultorii solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, “având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, potrivit comunicatului Federaţiei Silva.

Sindicaliștii vor ca statutul pădurarilor să fie asemănător cu cel al polițiștilor, astfel încât să se poată apăra de infractori, dar și să păzească eficient pădurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here