Guvernul PSD a lăsat bugetul țării pe butuci. Deficit de 27 de miliarde de lei

0
437

Guvernul Dăncilă a căzut, însă problemele pe care le-a generat în economie rămân. Iar cea mai urgentă este gaura de la buget. După opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la aproape 22 de miliarde de lei, cu peste 50 la sută mai mult decât anul trecut.

Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creștere cu 23,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,3%, respectiv o creștere cu 11,0 miliarde lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o creștere cu 1,6 miliarde lei), TVA (+11,9%, respectiv o creștere de 5,1 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o creștere de 1,8 miliarde lei).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,9% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 47,5 miliarde lei.

Românii au mai mulți bani disponibili, însă surplusul de pe urma majorărilor salariale nu s-a dus în economii, în bani puși deoparte pentru perioade dificile, după cum ar fi fost înțelept, ci s-au dus în consum. Practic, românii s-au văzut cu mai mulți bani în portofel și au plecat la cumpărături – exces ce a dus și la creșteri de prețuri, adică inflație.

Cât a fost Viorica Dăncilă premier,  leul a pierdut 2% din valoare.

Cum firmele românești nu au făcut față cererii foarte mari, au adus marfă din import, iar noi am cumpărat din ce în ce mai multe bunuri din străinătate, însă fără a putea să exportăm la fel de mult. Iar asta a dus în final la creșterea deficitului de cont curent, adică diferența dintre sumele de bani care intră în România şi cele care ies. Acesta a ajuns după primele 7 luni din an la peste 6 miliarde de euro, un plus de 24 la sută față de aceași perioadă din 2018.

România importă mai mult decât exportă, iar autoritățile cheltuiesc mai mult decât încasează. Iar când se întâmplă asta, trebuie să ne împrumutăm de pe plan extern. Efectul? Datoria externă crește. De ce este important să ne uităm la acest lucru? Pe termen lung, deficitele duc la devalorizarea monedei naționale, adică un leu mai slab, aduce valută mai scumpă. Și noi vedem asta de ceva timp. Spre exemplu, doar cât a fost Viorica Dăncilă premier, între 29 ianuarie 2018 și 10 octombrie 2019, leul a pierdut 2% din valoare.

Să nu uităm de inflație. Suntem de luni bune, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Am ajuns la o inflație de 3,5 la sută în septembrie, dar au fost luni în care acest indicator depășea cu mult nivelul de 4 la sută. Dar, deși Banca Națională este cea însărcinată cu menținerea stabilității prețurilor, inflația a crescut ca urmare a deciziilor Guvernului. În plus, pentru că am cumpărat tot mai multe bunuri din străinătate, practic importăm inflație. O luptă grea pentru BNR. Iar inflația duce inevitabil la dobânzi mai mari. Costuri mai mari pentru cei care au nevoie de bani cu împrumut. 

 

Sursa: Digi 24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here