Poliția la Spitalul din Târgu Jiu. Mai mulți medici, chemați la audieri

0
1847

Este anchetă penală la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Motivul? Infecțiile nosocomiale neraportate de către reprezentanții unității medicale. Polițiștii efectuează verificări pentru neglijență în serviciu, mai multe cadre medicale fiind deja conduse la audieri.

În urma verificările  desfăşurate de către reprezentaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în spitalele din Gorj au fost depistate, în anul 2018, 55 de infecţii nosocomiale.
Cele mai multe infecţii au fost depistate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, unde s-au înregistrat zeci de cazuri.

La Spitalul din Târgu Jiu, numărul infecțiilor nosocomiale care pun în pericol viața pacienților este însă mult, mai mare. Reprezentanții unității spitalicești dând cu stângul în dreptul când au fost întrebați de jurnaliști despre numărul infecțiilor. După ce au precizat că a fost vorba despre 40 de cazuri, ulterior le-au mai redus pentru a ”scădea” gravitatea problemei.

Probleme sunt și la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ din Dobriţa, acolo unde unde s-au identificat zece cazuri de acest fel, în timp ce la Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti s-au găsit nouă infecţii.

La Spitalul Orăşenesc Novaci au fost depistate patru cazuri de infecții nosocomiale. La Turceni, inspectorii au depistat trei cazuri, în timp ce la spitalul din Bumbești Jiu a fost descoperită o singură infecție.

Infecţiile nosocomiale sunt dobândite de un pacient în cursul spitalizării, astfel încât un bolnav internat pentru o afecţiune se alege cu încă una în spital. Infecţiile de acest fel pot fi fatale în unele cazuri, pentru că sunt rezistente la tratamentul antibiotic. Acest lucru s-a văzut în cazul victimelor din incendiul de la Colectiv, multe dintre aceste decedând ulterior în spitale.

În afară de infecțiile nosocomiale care constituie o problemă majoră la nivelul oricărei unități spitalicești, inspectorii de sănătate publică ai DSP Gorj și reprezentanți ai Gărzii de Mediu, au descoperit, la jumătatea anului trecut, cu ocazia unui control pentru verificarea respectării legislației privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale, o serie de neconformități la SJU Târgu Jiu.

Mai exact, Spitalul Județean de Urgență deține o instalație de sterilizare și mărunțire a deșeurilor spitalicesti care nu este funcțională din cauză că nu există personal calificat care să opereze acea instalație și nici contract cu o firmă specializată pentru întreținerea și repararea acesteia. Mai mult, la toate locațiile SJU spațiul de depozitare a deșeurilor medicale nu este igienizat, are tencuiala căzuta, igrasie și mucegai pe pereți și gresia spartă și deteriorată. Pentru nerespectarea măsurilor trasate de inspectorii de sănătate publică la un control anterior, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 600 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here