Bye, bye „Veorica”. Guvernul Orban a trecut

0
212

Guvernul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi. Au votat peste 233 parlamentari și 64 de senatori.  

Orban a vorbit despre guvernarea PSD „care din păcate a făcut rău României. Treebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al reconstrucției, al reluării dialogului interinstituțional, care să reașeze România pe traiectoria nord-atlantică.

El a spus că guvernul pe care îl propune va fi unul cu o durată limitată, care trebuie să ia măsuri urgente.

Foarte multe instituții și autorități locale nu au resursele financiare pentru a încheia exercițiul bugetar și riscă să nu poată plăti salariilor. Există întârzieri la plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Această situație nu poate fi tolerată”.  

Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară cre trebuie să nominalizeze comisarul european. Fostul premier s-a încăpățânat să impună candidați care ne-au făcut de râs. Există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru 2020”, a spus Orban.

El a vorbit și despre necesitatea prorogării termenului de pensionare anticipată pentru magistrați, în lipsa căreia sistemul de justiție ar fi blocat.

O altă prioritate a guvernului este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani de aducerea unor oameni fără competențe, dar pe pile sau pe bază de carnet de partid, a spus Orban.

În ceea ce privește politica fiscală, ne-am angajat să reparăm acele acte normative care au avut consecințe grave, ca OUG 114. Vom încerca abrogarea acelor prevederi nocive privind energia, pilonul 2 de pensii, telecomunicațiile și vom păstra prevederile pentru domeniul construcțiilor”, a spus Orban. El a vorbit și despre eliminarea supraaccizei la combustibil.

Premierul desemnat a vorbit și despre MCV, în condițiile în care Bulgaria ar putea ieși de sub supraveghere, în timp ce România a fost criticată aspru în ultimul raport. Orban a spus că România trebuie să respecte recomandările MCV.

„De asemenea, din punctul nostru de vedere, este imperios necesar să abrogăm prevederile recursului compensatoriu care au scos peste 20.000 de deținuți înainte de termen pe stradă, iar foarte mulți dintre ei au comis infracțiuni. De asemenea, serviciul de probațiune trebuie dezvoltat pentru a asigura reinserția socială a celor care sunt eliberați prin detenție”, a spus Orban.

„De asemenea, și în Poliție și Jandarmerie trebuie să schimbăm mentalitatea, atitudinea pe care o au, determinarea cu carese implică în realizarea misiunii, programele de completare trebuie completate efectivele, acolo unde este necesar și trebie asigurate toate resursele necesare, pentru că aici este vorba despre viață, siguranță, integritatea fizică. Acestea trebuie apărate și de comisie și jandarmerie și celelalte. Război total împotriva infracționalității, a clanurilor interlope care fac Legea”, a adăugat el.

Trebuie să ne stabilim ca obiectiv ca și România să scape de sub MCV și să ne asumăm răspunderea pentru a face cu adevărat o justiție independentă pentru România”, a spus el.

Trebuie să readucem Jandarmeria, poliția, în situația în care le-a pus Constituția, de a fi în slujba cetățeanului. Să terminăm cu utilizarea politică a acestor instituții fundamentale”, a continuat Orban.

Orban a prezentat și prioritățile guvernului pentru educație. A vorbit despre relansarea școlilor profesionale, despre extinderea programului afterschool, despre asigurarea unei mese calde pentru elevi.

În domeniul sănătății, a spus că trebuie pus accent pe partea de prevenție și trebuie sprijiniți medicii de familie, astfel încât oamenii să meargă la analize pentru a primi din timp diagnostic.

El a acuzat-o pe premierul demis Viorica Dăncilă că nu a înțeles ce i s-a spus despre proiectele de infrastructură. „Nici acum nu înlelege nimic”, a spus Orban. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here