Scarlatină la un liceu de prestigiu din Târgu Jiu

0
706

A fost panică, la sfârșitul săptămânii trecute, la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. O elevă de la cursurile primare a fost depistată cu scarlatină. Inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj s-au deplasat la unitatea de învățământ și au dispus dezinfectarea sălii de clasă în care învață eleva în cauză. Din fericire, nu este vorba despre un focar. Suspiciuni de scarlatină au mai fost și la alte unități de învățământ din oraș, mai exact la Grădinița Nr. 8 și Școala Nr.1, însă nu au fost confirmate.

Scarlatina este o boală eruptivă infectocontagioasă, mai frecventă în rândul copiilor sub 10 ani. Părinții trebuie să știe că boala debutează brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie de bubiţe foarte mici roşii- rozalii. Boala este provocată de streptococul beta hemolitic de grup A, însă doar de unele serotipuri ale acestuia. Streptococul răspunzător provoacă o inflamaţie locală şi eliberează o toxină în sânge.

După perioada de incubaţie, care poate dura de la 3 până la 5 zile, apar alte semne, precum febra de 39-40 de grade, dureri de cap, vărsături, durere în gât, ritm cardiac accelerat, ganglioni umflaţi. Mai mult decât atât, limba devine zmeurie de la vârf spre bază- adică este mai roz decât de obicei, cu papile roşii, iar mai în spate prezintă un depozit albicios. În următoarele 24 de ore de la debutul bolii, apar pe burtica copilului nişte bubiţe mici şi aspre, care par mai degrabă o iritaţie. “Practic, aşa se deosebeşte de celelalte boli ale copilăriei, care debutează, de obicei, cu bubiţe în partea de sus a corpului – gât, umeri, spate”, explică medicii pediatri. În următoarele două zile, bubiţele se extind în zona axilelor, pe picioare şi pe faţă, cu excepţia palmelor şi a tălpilor. Erupţia nu este contagioasă. În mai puţin de o săptămână, petele roşii dispar, iar pielea începe să se cojească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here