Studiu: Viorica Dăncilă, votată de pensionari și persoane fără studii superioare

0
707

Peste 65% dintre votanții Vioricăi Dăncilă fac pare din categoria celor fără serviciu, asistați social și beneficiari de pomeni electorale, masă bună de manevră pentru primarii răsplătiți recent cu fonduri uriașe prin PNDL chiar și după demiterea guvernului PSD.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a realizat profilul votanţilor la turul 1 al alegerilor prezidenţiale, pentru principalii trei candidaţi, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Dan Barna.

Dintre aceştia, reprezentantul USR-Plus este singurul care a avut nevoie să convingă şi în campania electorală. 40% dintre cei care l-au votat pe Dan Barna au luat această decizie în ultimele 4 săptămâni. Pentru ceilalţi, alegătorii au fost convinşi încă dinainte, în proporţie foarte mare, de 60-62%.

Calităţile lui Klaus Iohannis i-au convins pe 67% dintre cei care l-au votat. În cazul lui Dan Barna, partidele care l-au susţinut au avut o contribuţie mare, de 38%, însă cel mai mult a avut de câştigat de pe urma colegilor şefa PSD. Formaţiunea a contribuit la 57% dintre voturile obţinute de Viorica Dăncilă.

Dintre cei 3 candidaţi, Dan Barna a avut cea mai mare trecere în rândul tinerilor de până la 24 de ani. Liderul USR nu i-a convins, însă, aproape deloc pe pensionari.

Klaus Iohannis a avut votanţi în toate categoriile de vârstă, în timp ce cei mai mulţi susţinători ai şefei PSD, 82%, au peste 46 de ani. Şeful statului a fost votat, în principal, de românii cu studii medii şi superioare. Mesajele candidatului USR Plus nu au ajuns la cei cu studii elementare.

Doar 14% dintre cei care au votat cu Viorica Dăncilă au studii superioare, potrivit Realitatea Plus.

O analiză a votanţilor după criteriul ,,ocupaţie” arată că şefa PSD a fost preferată de pensionari, iar ceilalţi doi candidaţi, de românii care au un loc de muncă. De asemenea, 23 de procente dintre cei care l-au votat pe Klaus Iohannis sunt pensionari.

Alegătorii preşedintelui în funcţie sunt, în proporţie de 56%, din mediul urban. Dan Barna nu i-a convins pe cei de la sate. Doar 28% dintre cei care i-au oferit votul sunt din mediul rural. Iar pentru Viorica Dăncilă, votul a fost aproape egal între oraşe şi sate.

Studiul IRES a fost realizat pe 10 noiembrie, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, la 352 de secţii de votare. Au fost intervievaţi 23.000 de participanţi, la ieşirea de la urne, iar marja de eroare este de 2%.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here