Dăncilă vrea să câștige președinția României prin minciuni. Cât costă de fapt documentația pentru spitalele regionale

0
276

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale nu s-a sfiit să mintă, seara trecută, în cadrul dezbaterii cu jurnaliștii, referitor la suma necesară pentru realizarea documentației pentru cele trei spitale regionale pe care se lăuda că le va construi.  Șefa Partidului Social Democrat a declarat că totul studiile de fezabilitate ar fi costat 130 de milioane de euro, din cele 150 alocate pentru cele trei unități medicale însă, în realitate, suma a fost mult mai mică.

„Am avut o discuţie cu doamna comisar european Corina Creţu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentaţia a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Creţu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentaţia şi în următoarea proiecţie bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”, a declarat Viorica Dăncilă.

Aceeași ”placă” a fost pusă ș de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

„Suma alocată spitalelor regionale din fonduri europene, mai precis din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeană prevăzută în acordul de parteneriat şi în programul operaţional, la care se adaugă contribuţia României de 150 de milioane de euro. Ce a făcut Guvernul României?    Pentru a putea finanţa spitalele ai nevoie de documentaţii tehnice. Pentru a realiza aceste documentaţii tehnice, începând cu studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, maparea serviciilor necesare de sănătate în aceste spitale s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii.Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro. Foarte clar vă spun că în momentul de faţă România este pregătită să transmită Uniunii Europene, Comisiei Europene, doamnei comisar Corina Creţu, studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale”, a spus Rovana Plumb.

Comisarul european Corina Creţu a dezmințit uriașa manipulare lansată în spațiul public legată de costul studiillor de fezabiltate pentru construcția de spitale regionale în România. Aceasta a ţinut să facă joi o serie de precizări în privinţa celor trei spitale regionale, susţinând că, pe lângă faptul că studiul de fezabilitate costă 1,8 milioane de euro, nu 120 milioane de euro cât a spus ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, aceasta din urmă ar fi propus etapizarea proiectului, astfel încât construcţia să înceapă abia în 2021.

”Conform informaţiilor primite de la Banca Europeana de Investiţii (BEI) care finanţează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de euro. Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanţare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanţarea construcţiei a trei spitale regionale în cadrul Programului Operaţional Regional. În acest sens România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanţare UE, 150 milioane fonduri naţionale”, a scris Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul PNL, Marian Jean Marinescu a publicat, pe pagina sa de socializare, documentul care atestă faptul că studiul de fezabilitate pentru spitalele regionale costă doar 1,8 milioane de euro.

Viorica #Dăncilă minte cu nerușinare la întrebarea presei despre spitalele regionale.Doamna Dăncilă, factura de la BEI…

Publicată de Marian-Jean Marinescu pe Marţi, 19 noiembrie 2019

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here