Alegerea primarilor în două tururi, tranșată astăzi de guvern

0
290
?????????????????????????????????????????????????????????

Premierul Ludovic Orban s-a decis ce strategie va adopta în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi. După ce ieri, la Guvern a fost în lucru o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale, premierul a decis să schimbe planul și să meargă pe varianta asumării răspunderii.

Ludovic Orban a ales acestă variantă din necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Social democrații vor depune moțiune doar dacă guvernul își asumă răspunderea, în cazul unei ordonanțe de urgență nefiind luată în calcul depunerea unei moțiuni, susțin surse din PSD.

De asemenea, în discuțiile lungi de la Palatul Victoria au fost analizate toate variantele, inclusiv cea în care, chiar dacă guvernul ar fi adoptat o Ordonanță de Urgență, PSD ar fi putut modifica actul normativ în Parlament.

Strategia lui Orban include angajarea răspunderii, forțarea unei moțiuni care va duce la demiterea guvernului, urmată de două variante prin care se va ajunge la alegerea primarilor în două tururi: OUG înaintea votului din Parlament pe moțiunea de cenzură sau asigurarea unei majorități parlamentare care să asigure adoptarea unuia dintre cele 4 proiecte aflate în Parlament.

Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin.

Sursa: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here