PSD a respins ordonanța care îngheța salariile demnitarilor și elimina pensiile speciale pentru aleșii locali

0
380

Majoritatea din Senat, dominată de PSD, a respins luni ordonanța de urgență a cabinetului Orban care curpindea mai multe măsuri, printre care şi îngheţarea salariilor demnitarilor şi eliminarea supra-accizei la combustibili, menită să corecteze impactul OUG 114, supranumită „a lăcomiei”.

Senatul este prima Cameră sesizată cu această lege, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă. Cu 69 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă” şi trei abţineri, senatorii au respins adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă.

PSD susține că votează în “favoarea oamenilor”. Discursul contra corporațiilor nu moare, chiar dacă electoratul îl taxează la vot.

“Sigur, ați mascat înghețarea salariilor demnitarilor, dar acolo, mai jos, ați băgat asta, politica pe care o faceți de când sunteți la guvernare. Toate ordonanțele de urgență sunt în favoarea sistemului financiar bancar, a corporațiilor și împotriva oamenilor. Asta vă definește, și anume capitalismul de pradă. Asta faceți cu aceasta ordonanță. Știm foarte bine ce am votat, am votat în favoarea oamenilor”, a afirmat senatorul Daniel Zamfir -fost liberal, actual social- democrat.

Populația a plătit scump adoptarea OUG 114. Importuri triple de gaze au dus la prețuri mai mari la gazele din producția internă. Aceeași OUG 114 prevedea și pe partea de energie electrică reglementarea prețurilor la consumatorii casnici. Efectele sunt asemănătoare celor de pe piața gazelor.

Guvernul Orban a adoptat în ședința de Guvern din 18 decembrie 2019, proiectul privind modificarea OUG 114 pentru care și-a asumat răspunderea în parlament pe 23 decembrie.

Principalele modificări sunt:

  • eliminarea posibilității de mutare a banilor din Pilonul II în Pilonul I;
  • eliminarea cerințelor de majorare a capitalului social pentru administratorii fondurilor de pensii private și reducerea comisioanelor de administrare;
  • plafonarea prețului la gaze și energie termică pentru consumatorii casnici încetează de la 1 iulie 2020;
  • eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri obținută din valorificarea energiei electrice și gazelor naturale;
  • băncile nu mai sunt obligate să plăteasca taxa pe activele financiare
  • a fost eliminată taxarea cifrei de afaceri a companiilor din domeniul telecom;
  • înghețarea indemnizațiilor demnitarilor în 2020;
  • interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat și a detașărilor din privat la stat.

Klaus Iohannis a transmis că OUG 114 a fost ”o şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani”, crezând că românii vor mai fi păcăliţi un an de zile.

Prin OUG 1/2020, Guvernul PNL a abrogat o serie de prevederi nocive din OUG 114 și din alte acte normative:

– Am eliminat prevederile care au pus în pericol funcționarea fondurilor private de pensii și banii participanților la Pilonul 2 de pensii

– Am interzis detașările din sectorul privat în sectorul public prin care erau evitate concursurile de ocupare a unor funcții publice

– Am abrogat taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic care a dus la creșterea prețurilor pentru energie și utilități

– Am prorogat plata pensiilor speciale pentru primari

– Am înghețat salariile demnitarilor la nivelul anului 2019

– Înghețarea punctului de amendă la 145 de lei”, au transmis liberalii gorjeni, care au precizat că se vor mobiliza în Camera Deputaților pentru menținerea efectelor OUG emisă de cabinetul Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here