Ministrul mediului ia atitudine! A început campania „Românii plantează o pădure cât o țară”

0
135

Românii plantează o pădure cât o ţară” este titlul celei mai mari campanii de împădurire la nivel naţional anunţate de Ministerul Mediului. Numai în această primăvară vor fi împădurite peste 11.000 de hectare.

Reacția ministerului vine în contextul în care în ultimii ani, în România, s-au tăiat ilegal milioane de metri cubi de lemn, iar pentru că nu a fost stopat fenomenul, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement în cazul României.

De altfel, aproape 100.000 de hectare de păduri de stat administrate de Romsilva au fost afectate la începutul acestei luni de fenomene meteo extreme.

Însă, România nu pierde păduri doar pe furtună. Pierde zilnic, de ani, hectare întregi de plămâni verzi din cauza hoţilor de lemne.

Ambiţia celor de la Ministerul Mediului este ca vreme de aproape două luni, cât durează această campanie, în fiecare zi să fie plantaţi o jumătate de milion de puieţi.

Vreau să trag un semnal de alarmă că împotriva tăierilor ilegale trebuie să avem, pe de o parte, măsuri și politici care să limiteze și să stopeze aceste tăieri ilegale, dar și o amplă campanie, pe care să o facem noi cei din minister, cei din Romsilva, dar să avem și sprijinul organizațiilor non guvernamentale și al cetățenilor. Pentru că în acești ultimi ani, ONG-urile au fost mai preocupate de pădurile țării decât cei care au condus acest minister. Putem să dăm, astfel, României o pădure cât o țară. Pentru că așa se va numi această campanie. Românii plantează o pădure cât o țară. La nivel național, sunt 13.000 de șantiere, fie pe terenuri degradate, fie pe cele defrișate. Vom planta peste 50 de milioane de puieți. 30 de milioane în campania de primăvară și 23 de milioane în campania de toamnă. Vrem să plantăm 500.000 de puieți pe zi. Aș vrea ca la sfârșitul campaniei să nu mai rămânem cu niciun puiet. Și în București Pădurea Băneasa va redeveni plâmânul verde al Capitalei”, a declarat Ministrul  Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here