Românii din străinătate, în pericol. Coronavirusul ia amploare

0
235

Este panică în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate și unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Nici trenurile nu mai opresc în localitățile restricționate.

Un al treilea deces a fost anunțat duminică seara de autoritățile italieneÎn nordul Italiei, două persoane, un bărbat și o femeie, au murit în zilele anterioare, din cauza pneumoniei virale, în două regiuni separate, Lombardia și Veneto.

Românii din regiunile afectate sunt speriați și unii dintre ei ar vrea să revină în țară. Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români. Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

Trei morți, 157 de cazuri de infecții confirmate în total, 26 de oameni sunt în stare gravă sau critică. Italia devine a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Sud.

Românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății.

În România, cele mai recente date arată că la nivel național sunt sub monitorizarea Direcției de Sănătate Publică 180 de persoane care au venit sau au avut contacte cu persoane din zonele în care a fost depistat virusul corona.

La Aeroportul Otopeni au fost luate măsuri suplimentare de protecție. Reprezentanții aeroportului au anunțat că românii și pasagerii care sosesc din Italia, mai exact din zonele Milano, Bergamo, Treviso și Torino, vor intra în țară prin zona de charter și vor completa anumite chestionare cu datele personale.

Mai mulți medici ai Direcției de Sănătate Publică sunt prezenți la aeroport și fac toate aceste verificări iar datele colectate vor merge către Direcțiile de Sănătate Publică din județe și din București.

În continuare, o dată la patru ore, se face desinfecție la aeroport, cu cele trei substanțe dezinfectante cu spectru înalt de acțiune, la concentrația maximă indicată de producător, iar această dezinfecție are loc mai ales în zona de bagaje.

Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare.

Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Un aspect care atrage atenția e că sunt bolnavi în Italia care nu au fost niciodată în China și nici nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit acolo recent.

Doi medici se numără în rândul celor mai recente cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în Italia. S-ar putea ca ei să fi intrat în contact cu pacienți purtători de coronavirus fără să fi știut.

Sursa: Digi 24, Pro Tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here