Surse: Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Trei miniștri din vechiul Guvern, scoși din schemă

0
355

Fostul ministru al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a acceptat, noaptea trecută să preia mandatul de premier desemnat de la președintele Klaus Iohannis, după ce Ludovic Orban a renunțat, declară sursele Comisarul.ro.

Fostul premier Ludovic Orban ar urma să ocupe funcțiile de ministru al Dezvoltării și vicepremier în echipa guvernamentală cu care generalul Ciucă se va prezenta în Parlament. De asemenea, cel puțin trei foști miniștri nu se vor mai regăsi în noul Guvern. Este vorba despre fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și  Ion Ștefan, fostul ministru al Dezvoltării.

Nicolae Ciucă (52 de ani) este fost șef al Statului Major al Armatei, un militar de carieră care s-a  remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă a fost Șef al Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. Ciucă se apropie acum de finalul mandatului său la SMAp, după ce în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani. Prelungirea mandatului a generat un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și actualul ministru al Apărării Gabriel Leș.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Sursa: Comisarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here