Iluminat ecologic în orașele și comunele din România

0
25

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va lansa anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din țara noastră. Tocmai am finalizat procedura de consultare publică a ghidului de finanțare, și urmează etapa analizei și preluării observațiilor primite. După această etapă, ghidul va fi aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial al României, anunță ministrul Mediului, Costel Alexe.

Iluminatul public din România contribuie semnificativ la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mai bine de 20% din consumul total de energie electrică al unei localități provine din iluminatul străzilor. Aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare cu emisii de CO2 și costuri ridicate pentru administrațiile locale.

Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane de lei. Astfel, localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos.

Conform programului, localitățile cu până la 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce cele cu peste 4.000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de 1.000.000 de lei.

Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate”, a anunțat ministrul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here