PSD face scut în jurul Avocatului Poporului, după ce Renate Weber a atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale

0
44

PSD nu vede niciun motiv întemeiat pentru ca Avocatul Poporului, Renate Weber, să fie revocat din funcție și acuză Guvernul că atacă instituţii fundamentale ale statului. Reacția vine după ce liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că parlamentarii partidului vor începe luni procedurile de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, care „s-a transformat în apărătorul pensiilor nesimţite”, scrie hotnews.ro.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a spus, într-o conferință de presă, că PSD nu înţelege de ce un partid cu un procent aşa mic în Parlament, cu referire la PNL, îşi permite să atace instituţiile fundamentale. Singurul mod în care PSD ar lua în calcul schimbarea Avocatului Poporului ar fi într-o discuţie în spaţiul public despre o reformă la nivelul acestor instituţii, regăsită într-o eventuală schimbare a Constituţiei, a susținut Romașcanu.
„Nu există niciun motiv întemeiat, în acest moment, să fie demis Avocatul Poporului. (…) Noi nu putem comenta deciziile legale ale Avocatului Poporului. Că ne plac, că nu ne plac, ele se întâmplă, exact cum că ne place, că nu ne place, domnul Iohannis contestă la Curte legi importante. (…) Orice demers care atacă instituţii fundamentale şi văd că domnul Orban este un fan al acestui tip de demersuri, atacă CCR, Avocatul Poporului, Înalta Curte, lucrurile acestea trebuie să se oprească. Nu văd de ce un Guvern care are 20% în Parlament îşi permite să facă aceste afirmaţii”, a declarat Lucian Romașcanu, citat de Mediafax.
Renate Weber a atacat, joi, la CCR, legea adoptată de deputați privind impozitarea pensiilor apeciale.
Liderul deputatilor liberali, Florin Roman, sustine ca, facand scut in jurul Avocatului Poporului, PSD se transforma in ”avocatul pensiilor nesimtite”.
”PSD isi bate joc de cei aproape 5 milioane de pensionari care primesc o pensie bazata pe contributivitate. Facand scut in jurul Avocatului Poporului, PSD se transforma in avocatul pensiilor nesimtite. Vom depune maine cererea de revocare a doamnei Renate Weber si vom incerca sa generam o majoritate. Cine nu voteaza revocarea doamnei Weber devine un sustinator al pensiilor nesimtite, asa cum este cazul PSD”, precizeaza Florin Roman, intr-un comunicat.
Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here