Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate, obligatorie pentru elevi la început de an școlar

0
160

Două documente medicale vor fi necesare pentru înscrierea în colectivitate a elevilor la începutul anului școlar. Cele două, adeverința medicală și avizul epidemiologic trebuie prezentate înainte de intrarea în comunitate a copiilor de la creșă, de la grupa mică de grădiniță, respectiv elevilor care intră acum în clasa pregătitoare și a elevilor din clasele a V-a și a IX-a.

Părinții copiilor trebuie să solicite adeverința de la medicii de familie. Conform unei adrese semnate de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, către DSP-uri, adeverinţa medicală se eliberează, potrivit legii, în următoarele circumstanţe:

 • La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul;
 • La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea;
 • La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

De asemenea, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

 •  După o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
 •  La plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătăru, a declarat că elevii cu patologie vulnerabilă, precum cei cu boli cronice, trebuie obligatoriu să dețină adeverință de la medic. Aceștia vor putea opta între școala online și cea fizică.

Haideţi să începem cu acele adeverinţe pentru cei care au patologie cronică şi care vor trebui în următoarea perioadă să opteze dacă vor să facă învăţământ online sau vor să meargă la şcoală. Dar, în acelaşi timp, să ne gândim că şi cei care vin în comunitate au fost copii care au stat mai mult de o jumătate de an acasă şi care ar trebui totuşi evaluaţi. Haideţi să spunem că poate nu o să fie într-o primă parte, poate le facem de parcurs (adeverinţele – n.r.). Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei în această perioadă”, a declarat ministrul.

Părinții trebuie să-și asume responsabilitatea în scris, în caz că vor să-și trimită copiii la școală. O declarație pe propria răspundere prin care spun că în ultimele 14 zile:

  • Copilul nu a prezentat simptome specifice bolilor infecțioase;
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19;
  • Copilul nu a intrat în contact cu nicio persoană diagnosticată pozitiv;
  • Distanța obligatorie între bănci: 1 metru;
  • Profesorii obligați să poarte mască.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here