S-a stins din viață gorjeanul Gheorghe Dijmărescu, cel mai mare alpinist român

0
47

S-a stins din viață o legendă! Gorjeanul Gheorghe Dijmărescu, cel mai mare alpinist român și printre primii în lume, a murit miercuri dimineața, în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a stabilit în urmă cu mulți ani. Acesta este originar din satul Cartiu, comuna Turcinești, iar în noiembrie ar fi împlinit 49 de ani. O afecțiune severă a plămânilor a cauzat decesul alpinistului, care a lăsat în urmă două fete din căsătoria cu o nepaleză.

Este românul cu cele mai mari performanţe în alpinism. A ajuns de nouă ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare. De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil de urcat munte de pe glob, însă nu a atins vârful.

Despre Gheorghe (aka George) Dijmărescu am putea spune că a fugit din Oltenia (s-a născut la Turcineşti) pentru a ajunge an de an, pe Acoperişul lumii. Este căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o femeie şerpaş cu o bogată experienţă în cucerirea Everestului şi cu care a urcat de mai multe ori pe cea mai înaltă cotă a lumii. A ajuns pe vârf şi alături de sora acesteia, care este deţinătoarea recordului de tinereţe la ascensiune femei. Dijmărescu a doborât şi un record personal, a ajuns pe Vârful Everest în numai 20 de zile de la plecarea de la tabăra de bază.

Din 1999, a cucerit de nouă ori consecutiv, an după an, Vârful Everest. Una dintre ascensiuni a fost făcută în mod solitar, fără mască de oxigen. De alte câteva ori a urcat şi pe K2. Alpinistul Gheorghe Dijmărescu s-a născut în Turcineşti, judeţul Gorj. Spirit aventurier, a părăsit ţara în mod spectaculos în 1985. A sărit dintr-un tren aflat în mers şi a trecut Dunărea înot.

<<Am trecut Dunărea înot şi am ajuns în Iugoslavia. Am mers două săptămâni pe jos, dar am fost prins de grănicerii iugoslavi la graniţa cu Slovenia>>.

A ajuns într-un lagăr. De sub escorta unui paznic care îl însoţea a reuşit să evadeze şi a ajuns în cele din urmă în SUA. După 1989 i s-a alăturat şi restul familiei. Acum locuieşte la West End, Hartford, statul Connecticut. Împreună cu un frate care a sosit ceva mai târziu în SUA a încropit o firmă de restaurări în construcţii, Olt Construction Company, care se ocupă din 1989 cu restaurări ale edificiilor istorice, dar şi alte lucrări de profil. Este considerat unul dintre cei mai buni alpinişti de pe glob. O performanţă notabilă a constituit-o ascensiunea din anul 2000 de unul singur şi fără mască de gaz pe Everest.

<<Am fost singurul care am urcat atunci pe partea tibetană>>.

Este prieten cu Dave Watson, cu care a făcut echipă pe 4 august 2009, când americanul a devenit prima persoană din istorie care a schiat pe <<culoarul Bottleneck>>, platoul dinainte de vârf. În acelaşi an a urcat pe K2 împreună cu Apa Sherpa, deţinătorul recordului mondial de ascensiuni, cu 21 de încercări reuşite.

Salvator după tragedia din 2008
A ajuns pe K2 în 2008, când s-a petrecut cea mai mare tragedie din istoria alpininismului. Atunci, 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui incident nefericit. Este mândru că a contribuit şi el la salvarea celor aflaţi în dificultate. O astfel de acţiune a constituit subiectul unui reportaj difuzat pe canalul tv Discovery.

<<Cel salvat l-am găsit inconştient la tabăra 1, în Everest>>, a spus românul care este căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o alpinistă de origine nepaleză, cu care a urcat de mai multe ori pe Acoperişul Lumii. A ajuns pe vârf şi alături de sora acesteia, care este deţinătoarea recordului de tinereţe la ascensiune femei. Dijmărescu a doborât şi un record personal, a urcat pe Vârful Everest în numai 20 de zile de la plecarea de la tabăra de bază. Consideră că cel mai greu lucru nu sunt numeroasele primejdii întâmpinate pe munte, ci despărţirea de fetiţele sale, Sunny şi Shiny, timp de 75 de zile, cât durează ascensiunea. „Puterea şi antrenamentul fizic contează doar în proporţie de 25 la sută, restul trebuie să fie inteligenţă”, spune Dijmărescu. Nu au lipsit nici incidentele, căzături în crevase de unde a ieşit ca prin minune. Avalanşe, desprinderi de stânci. A văzut moartea cu ochii la tot pasul. Foarte mulţi colegi de escaladă şi-au dat sufletul acolo, sus”, se arată într-un material de presă mai vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here