Gorjeanul Mihnea Costoiu, pe lista PSD București pentru Senat. A prejudiciat Ministerul Educației cu 10 milioane de euro și a fost cercetat pentru abuz în serviciu

0
95

Gorjeanul Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației și fost senator de Gorj, se află pe loc eligibil, la Senat, pe lista PSD București pentru alegerile parlamentare din decembrie. Lista este deschisa de Gabriela Firea. Mihnea Costoiu este ales senator în circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti. La Gorj, lista PSD pentru parlamentare nu a fost încă definitivată, însă surse susțin că nu va mai fi deschisă de Florin Cârciumaru.

Fostul senator de Gorj, pesedistul Mihnea Costoiu, a colaborat cu Securitatea, când era în clasa a X-a pentru a putea concura în lotul județului Gorj, care participa la Olimpiada Națională de Fizică. Mai exact, în 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul “Tudor Vladimirescu“, Mihnea Costoiu a semnat un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”.  A urmat apoi o carieră de succes în politică cu ajutorul lui Ion Părgaru, fost deputat PSD de Gorj și reprezentant marcant al Departamentului de Comerț Exterior. Dar adevăratul său sprijin a fost Ecaterina Andronescu, care,  după ce l-a numit, în diverse funcții, la Ministerul Educației, l-a lăsat în locul ei rector al Politehnicii București.

Costoiu a avut un aport direct și în falimentarea a două societăți din Gorj, «Citex» Târgu-Jiu și TAMSA Mătăsari. Acesta a făcut echipă cu un om de afaceri cercetat și trimis în judecată în mai multe dosare penale, Ion Negricioiu. Actualul rector al Politehnicii a cumpărat de la FPS societatea TAMSA, care presta diferite servicii în domeniul minier. Mașinile de transport și utilajele, care prestau servicii în sectorul minier, au fost transferate la prețuri de nimic către o altă firmă, unde patron era un apropiat al acestuia, Ion Negricioiu. O altă afacere  falimentată de cei doi a fost cu societatea CITEX, o fostă mare unitate de construcții din municipiul Târgu-Jiu. Firma a fost cumpărată de Negricioiu de la FPS, după care i-a cesionat acțiunile lui Mihnea Costoiu. Înglodată în datorii, societatea a intrat în faliment, bunurile i-au fost vândute, după care a dispărut.

Fostul ministru al Cercetării, Mihnea Costoiu, a câștigat un mandat de senator de Gorj în urma alegerilor parlamentare din 2014, obținând 51,4% din voturile gorjenilor de pe Colegiul 2. Trei ani mai târziu, primarii din colegiul lui Costoiu îl blamau, fiind nemulţumiţi de activitatea de parlamentar a senatorului, acuzându-l că în trei ani de mandat, acesta nu i-a ajutat cu nimic și nici măcar nu a trecut prin localităţile care aparţin de colegiul în care a fost ales. Nici pe linie educațională Costoiu nu a ajutat Gorjul, asta deși acesta a deținut, cu doi ani în urma scrutinului, funcția de ministru delegat pentru Cercetare Științifică în perioada decembrie 2012 — decembrie 2014.

La data de 10 octombrie 2017, DNA a pus în mișcare acțiunea penală față de Mihnea Cosmin Costoiu sub acuzația de abuz în serviciu, la momentul faptelor el deținând funcția de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale. Mihnea Costoiu  ar fi semnat prelungirea unui contract de locațiune prin încălcarea legii, rezultând păgubirea statului român cu peste 90 milioane euro. Pe 7 decembrie 2017, Costoiu și fostul tenismen Dinu Pescariu au fost plasați sub control judiciar de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, ancheta vizând modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere prin care Baza sportivă și de agrement pentru copii „Cutezătorii” din București fusese dată în folosință Fundației „Dinu Pescariu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here