Gorj: Spitale amendate după neregulile constatate de ISU la secțiile de terapie intensivă

0
71

În perioada 19-25 noiembrie 2020, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Lt.col. Dumitru Petrescu” al Județului Gorj a efectuat, în baza unui plan comun, în cooperare cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Gorj și Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, verificări la toate unitățile spitalicești din județul Gorj.

Scopul acestor controale a fost acela de a verifica punerea în aplicare a măsurilor de prevenire în vederea desfășurării actului medical în condiții de siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale și personalul auxiliar care își desfășoară activitatea în aceste categorii de construcții.

Trebuie precizat faptul că deținerea autorizației de securitate la incendiu de către administratorii acestor clădiri nu exclude posibilitatea izbucnirii unui incendiu, iar experiențele trecute demonstrează faptul că o defecțiune tehnică sau o simplă neglijență sau eroare umană pot genera o situație de urgență gravă.

În urma verificărilor efectuate și a deficiențelor constatate vă comunicăm faptul că, pe linia prevenirii incendiilor, inspectorii de prevenire din cadrul instituției noastre au aplicat 45 de avertismente și 5 amenzi contravenționale în cuantum de 35.000 lei.

Pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale s-au avut în vedere și controalele efectuate anterior la aceste categorii de construcții de către reprezentanții instituției noastre, luându-se în considerare aplicarea graduală a sancțiunilor pentru neregulile identificate pe linia prevenirii incendiilor.

Au existat cazuri în care neregulile constatate au putut fi remediate pe loc, iar pentru neregulile constatate care nu au putut fi remediate s-au stabilit termene de remediere, conform prevederilor legale.

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru următoarele deficiențe constatate:

  1. Nesolicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru modificările constructive aduse unității sanitare;
  2. Depozitarea diferitelor materiale sau obiecte de mobilier care reduc lățimea căilor de evacuare în caz de incendiu;
  3. Instalații electrice care nu sunt exploatate corespunzător;

În ceea ce privește avizarea/autorizarea unităților spitalicești de la nivelul județului Gorj vă comunicăm faptul că din cele 7 spitale existente la nivelul județului Gorj, 3 nu dețin autorizație de securitate la incendiu pentru segmentele de clădire construite după anul 1992 sau anterior anului 1992, dar la care au fost efectuate lucrări de investiții sau schimbări de destinație, instituția noastră eliberând în aceste cazuri avize de securitate la incendiu, urmând ca la finalizarea lucrărilor, dacă sunt îndeplinite cerințele de securitate la incendiu, să fie eliberată autorizația de securitate la incendiu, iar 4 spitale dețin autorizație de securitate la incendiu pentru clădirile sau segmentele de clădiri care se supun avizării autorizării, conform prevederilor legale.

În continuare, instituția noastră asigură tot sprijinul reprezentanților unităților spitalicești atunci când vorbim despre asigurarea măsurilor de securitate la incendiu, obținerea avizelor sau autorizațiilor de securitate la incendiu, după caz, pentru că ne dorim ca actul medical să se desfășoare în condiții de siguranță, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here