Parlamentarii gorjeni ”răniți” în ’89 și facilitățile de care se bucură de pe urma carnetului de revoluționar

0
79

Unii dintre parlamentarii gorjeni au făcut la viaţa lor şi acte eroice, sau cel puţin aşta reiese dintr-un certificat de revoluţionar pe care trei dintre politicieni îl au acasă pentru că ar fi fost răniți în timp ce se aflau în mijlocul evenimentelor din ’89. Nu în Piața Victoriei din București, ci…în Piața Prefecturii din Târgu Jiu!

Unul dintre aceștia este senatorul Scarlat Iriza. Scutirea sa de la o grămadă de cheltuieli se datorează titulaturii de erou „rănit” al Revoluţiei, căpătată în decembrie ’89 şi recunoscută printr-o adresă oficială a Prefecturii Gorj, semnată de fostul prefect Ştefan Popescu Bejat. Cât de viteaz a fost Scarlat Iriza în acel moment nu putem ști, mai ales că, spun martorii, nu s-a tras niciun foc de armă la Târgu-Jiu. De pe urma certificatului de revoluţionar, Iriza s-a ales cu posibilitatea de a cumpăra sau închiria de la stat, fără licitaţie, spaţii comerciale sau teren pentru activităţi comerciale, subvenţionarea tot din partea statului a unui credit bancar cu 50% pentru o sumă de până la 20.000 de euro, până la 10.000 mp teren în extravilan sau 500 mp intravilan pentru destinaţia de locuinţă, loc de veci gratis, medicamente şi tratament gratuit, neplata taxelor şi impozitelor la locuinţă sau anumite tipuri de autovehicule, pensionarea cu cinci ani mai devreme de îndeplinirea vârstei standard, o indemnizaţie lunară adăugată la pensia pentru limita de vârstă şi multe altele.

Fostul prefect Gheorghe Caralicea Mărculescu se află și el printre ”răniții” din decembrie 89. Atunci, potrivit izvoarelor vremii, profesorul Gheorghe Caralicea Mărculescu, împreună cu Salinas Blăniță și milițanul Valentin Mogoe, a reușit să tempereze mulțimea care dorea să ia arme din Inspectoratul Județean de Miliție. Fostul prefect, mărturisea, peste ani, că a fost implicat și în acțiuni armate. ”Am participat la anumite acțiuni militare în zona Runcu, în zona de nord a județului, înarmați de altfel”, spunea Caralicea. Câţiva ani mai târziu apărea în faţa opiniei publice cu cătuşele pe mâini fiind acuzat de înşelăciune în formă continuată pentru că emisese ilegal certificate de psihopedagogie.  Scarlat Iriza, nu o duce prea rău ci se bucură din plin de gratitudinea statului exprimată printr-o serie de facilităţi.

’’’’

Un alt fost prefect de Gorj, Toni Greblă, coleg de partid cu Iriza beneficiază de carnetul de revoluționar. Greblă a participat la revoluţie în 1989, fiind apoi instalat în fotoliul de prefect. A devenit însă revoluţionar abia în 1996. De ce cu 7 ani mai târziu? Probabil din cauza birocrației.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here