2021 vine cu scumpiri în lanț. Vom plăti mai mult pentru alimente, energie, carburanți și țigări

0
57

Pâinea și carnea se scumpesc în 2021, după ce prețul uleiului a fost deja majorat cu 20%, iar pâinea va fi mai scumpă cu 15%, în următoarele luni! Acesta este avertismentul de ultim moment al Federației Naționale Agro Pro.

Explozia de prețuri ar fi putut fi evitată, dacă Ministerul Agriculturii ar fi mărit rezerva de grâne a țării, avertizează specialiștii.

Anul agricol 2020 a fost unul extrem de secetos, iar cerealele au atins prețuri-record. De exemplu, tona de grâu de panificație s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an și a trecut lejer de 1.000 de lei.

Și porumbul s-a scumpit cu 185 lei pe tonă, iar toate aceste scumpiri se vor resimți în buzunarele românilor.

„Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire. Intervine şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie”, a spus Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

Țigările, carburanții și energia electrică vor fi mai scumpe din cauza majorării accizelor de la 1 ianuarie 2021.

La energie, cei care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul vor fi afectați de scumpiri, după liberalizarea pieței de energie electrică.

Prețul energiei electrice va fi mai mare cu până la 26%, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energie Inteligentă.

Tot de la 1 ianuarie 2021 s-au scumpit și carburanții. Prețul unui litru de benzină fără plumb crește cu 6 bani, iar un litru de benzină cu plumb se scumpește cu peste 6 bani.

Și pentru litrul de motorină românii vor plăti mai mult cu 6 bani pe litru.

Fumătorii vor fi și ei afectați de scumpirea țigărilor, chiar din luna ianuarie. În aprilie, acciza totală urmează să fie majorată în două etape, informează gândul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here