Fugarii României au fentat legea și în 2020. Lista ”Most Wanted”

0
53
Trei dintre marii fugari ai României se află în Italia, unde încearcă să împiedice procedura de extrădare, prin acțiuni în instanță. Dragoș Săvulescu, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare, Mario Iorgulescu, trimis în judecată după ce a provocat un accident soldat cu moartea unui tânăr și fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare, dar și mulți alții, au reușit să fenteze legea și în 2020.
În prezent, există 109 dosare de extrădare activă, în care România este stat solicitant.
Situația mandatelor europene de arestare:
 • 1. Mandatul european de arestare emis de către Curtea de Apel București, Secția I Penală, cu privire la Aurel Gabriel Popoviciu, aflat în Marea Britanie. Instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019. Persoana solicitată a formulat apel. Apelul a fost declarat admisibil. Ministerul Justiției a fost informat că, cel mai probabil, audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.
 • 2. Mandatul european de arestare din 6 iunie 2016 emis de emis de Curtea de Apel București pentru Alexander Bogdan Adamescu, localizat în Marea Britanie. Instanța britanică a dispus predarea, apelul formulat de către persoana solicitată a fost respins. Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri. În aprilie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca inadmisibilă plângerea lui Alexander Bogdan Adamescu în legătură cu mandatul de arestare în lipsă emis la solicitarea DNA pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv dare de mită și delapidare.
 • 3. Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București pe numele lui Dragoș Săvulescu, aflat în prezent în Italia. Autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea executării pedepsei. În 9 februarie 2019, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la FC Dinamo, a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru ca aceștia să pună în aplicare sentința de cinci ani și șase luni de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, în care a fost condamnat și Radu Mazăre. În 19 ianuarie, reprezentanți ai Poliției Române declarau pentru HotNews.ro că omul de afaceri Dragoş Săvulescu s-a predat autorităților din Napoli și se află în custodia Poliției italiene. Ulterior, el a fost pus în libertate.
 • 4. Mandatul european de arestare emis de Tribunalul București pe numele lui Gino Mario Iorgulescu, localizat în Italia. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Ministerul Justiției spune că nu are informații cu privire la stadiul procedurii. În luna august, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. În septembrie 2018, Iorgulescu a provocat un accident rutier în care și-a pierdut viața un tânăr. Imediat după accident, Mario Iorgulescu a fost dus de familia sa la o clinică din Italia.
 • 5. Mandatul european de arestare emis pe numele Alinei Bica, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare. Alina Bica se află în Italia, procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și instanța italiană. Ministerul Justiției spune că nu are informații cu privire la stadiul procedurii. Alina Bica, judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde s-a aflat și Elena Udrea, apoi a fugit în Italia. În noiembrie 2019, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Fosta sefa a DIICOT, fostul procuror Alina Bica, a fost data in urmarire, in noiembrie 2019, dupa condamnarea definitiva la 4 ani de inchisoare cu executare. Initial, Alina Bica a fost arestata, in octombrie 2018, odata cu Elena Udrea in Costa Rica, in baza unor mandate Interpol. Sentintele definitive au fost anulate in baza deciziilor CCR privind completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte. Dupa rejudecarea dosarului, Inalta Curte a mentinut condamnarea Alinei Bica. Fostul magistrat a fost intre 2009 si 2012 secretar de stat in Ministerul Justitiei, facand parte din comisia care a elaborat noile coduri. Printre cazurile instrumentate de procurorul Alina Bica se numara si dosarul RAFO, incheiat prin condamnarea lui Marian Iancu si a lui Ovidiu Tender.
 • Fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță – care a fugit în Serbia încă din 2016 pentru a scăpa de arest – nu se află la acest moment sub nicio procedură de extrădare, pentru că pe numele lui nu există un mandat de arestare activ. „Ministerul Justiție a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și în martie 2019, ca urmare a deciziilor de la Curtea Supremă și Curtea de Apel Ploiești. Pentru formularea unei cereri de extrădare este nevoie de un mandat de arestare valabil. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță”, a spus ministrul Justiției.

Lista fugarilor de lux ai României este completată de:

 • Cristian Rizea (51 de ani), fost deputat PSD, a intrat pe lista „Persoanelor urmarite” de Politia Romana in martie 2019. Asta dupa ce a fost condamnat la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani.Fostul deputat PSD a fost gasit vinovat ca a pretins si a primit 300.000 euro de la afaceristul Lucian Coltea, in schimbul interventiilor facute de catre acesta la primarul comunei Chiajna si la directorul RA-APPS, pentru retrocedarea unor imobile. Magistratii au decis si confiscarea sumei de 300.000 de euro. La penultimul termen din dosar, avocatul lui spunea ca fostul parlamentar este in SUA, in vizita la niste rude: „Nu are mijloace financiare”. Rizea a fost deputat in doua legistaturi, in perioada 2008-2016, si a absolvit Colegiul National de Aparare in 2013. Presa a scris ca dupa condamnare, Cristian Rizea a fugit in Republica Moldova si a lansat un document online, intitulat „Spovedania lui Rizea”, in care a povestit ceea ce el descrie drept acte de coruptie ale politicienilor. Fostul parlamentar promite si o continuare a cartii.

 

 • Sergiu Lucinschi (55 de ani), fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost condamnat in luna aprilie la 2 ani si 4 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual. Potrivit presei din Republica Moldova, Sergiu Lucinschi a detinut in perioada 1990 – 2000 mai multe afaceri in Federatia Rusa in domeniul comertului si constructiilor. In 2011, el s-a mutat in Romania, unde a preluat o companie. La inceputul anilor ’90, tatal sau, Petru Lucinschi, a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Moldova in Federatia Rusa. Apoi, Petru Lucinschi a fost presedinte al Republicii Moldova intre anii 1997-2001.

 

 • Olosz Gergely, fost senator UDMR si fost presedinte al ANRE, a fost condamnat in decembrie 2018 la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Magistratii au decis si confiscarea de la fostul parlamentar a sumelor de 384.000 de euro si 400.000 de lei, potrivit minutei instantei. In martie 2019, Olosz Gergely a fost prins de autoritatile din Ungaria. El se afla din 14 martie sub supraveghere judiciara penala temporara, iar miscarile sale sunt urmarite prin intermediul unor instrumente tehnice. In luna aprilie 2019, agentia ungara de presa MTI anunta ca judecatorii nu au putut inca dezbate cererea de extradare a politicianului, deoarece autoritatile din Romania nu au motivat sentinta de condamanare. Olosz Gergely a fost ales in 2012 in Parlamentul Romaniei, pe listele UDMR, renuntand la mandat in 2013, dupa inceperea anchetei penale care il viza. Dosarul sau nu a mai ajuns la Inalta Curte, ci a fost judecat in faza de fond de Tribunalul Bucuresti.

 

 • Marko Attila, fost sef al Departamentului pentru Relatii Interetnice din Guvern si ex-deputat UDMR, a fost condamnat definitiv in 2014 la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru retrocedarea ilegala a cladirii Colegiului Szekely Miko, din Sfantu Gheorghe. Pe numele sau exista insa un mandat de arestare preventiva emis intr-unul din dosarele retroecdarilor de la ANRP. El a fost fotografiat cand participa la Festivalul Secuiesc din Budapesta, desfasurat in perioada 11-13 mai 2018.

 

 • Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv la 3 ani si 10 luni inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, a fost dat in urmarire de Politie, el nefiind gasit pentru a fi pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei.

 

 • Avraham Morgenstern a fost condamnat, in august 2017, la 8 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Milionarul este judecat intr-un alt caz, fiind acuzat ca i-ar fi dat mita primarului orasului Constanta, Radu Mazare. Avraham Morgenstern a fost arestat in Buenos Aires (Argentina) in decembrie 2017, dar inca nu a fost extradat in Romania. Morgenstern este pe lista de persoane „Most Wanted” a Politiei Romane.

 

 • Omul de afaceri Attila Racz, dat in urmarire dupa ce a fost condamnat, in noiembrie 2015, la 7 ani de inchisoare intr-un dosar de evaziune fiscala cu produse petroliere.
  El a fost prins intr-un centru comercial din Budapesta si plasat in arest la domiciliu, in 2006, urmand ca o instanta din Ungaria sa se pronunte asupra transferarii acestuia in Romania. De atunci, insa, Attila Racz nu a fost adus in tara. Mass-media a scris ca Racz este bun prieten al celebrului disparut Codrut Marta, fostul sef de cabinet al ex-sefului ANAF, Sorin Blejnar. Afaceristul a disparut inainte ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti sa-l condamne definitivintr-un proces in care a fost acuzat ca a coordonat o grupare ce a fraudat statul cu 87 milioane lei prin tranzactii ilicite cu carburanti.
Există țări care sunt azil infracțional pentru penalii noștri, prin legi neconforme cu jurisprudența europeană. Un exemplu este Italia, în care este încă în vigoare o prevedere prin care, de fapt, se suspendă o hotărâre definitivă. Corupții scapă cu o excursie în străinătate, iar românii rămân cu pagubele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here