Proiect de ordin: Oamenii nu mai au voie să crească mai mult de 5 porci în gospodărie

0
244

Un proiect al Ministerului Agriculturii provoacă neliniște în rândul crescătorilor de porci. Potrivit actului normativ, oamenii nu mai au voie să țină mai mult de 5 porci, în gospodărie, scrie protv.ro.

De la acest număr în sus, ograda se transformă în exploatație comercială, ceea ce presupune respectarea unor reguli de bio-securitate stricte. Cum ar fi dușul obligatoriu pentru proprietar, înainte să intre în cocina porcilor. În plus, spații de anesteziere şi sacrificare. Autoritățile spun că doar așa putem scăpa de gripa porcină.

 Unul singur în plus va transforma curtea în exploataţie comercială, iar proprietarul va fi nevoit să aibă un filtru de securitate, medic veterinar angajat şi două garduri în zona animalelor.

Proiectul de ordinul Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României prevede:

ART 1 a) Exploataţie comercială de suine-exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la
art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine.

În ultimii ani, fermierii romani au fost nevoiţi să sacrifice zeci de mii de porci din cauza pestei porcine. Însă ţara noastră încă este afectată de această molimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here