Reguli noi pentru creșeterea porcilor: Nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră cu încălțămintea dezinfectată

0
209

Reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. Actul normativ vrea să schimbe modul în care sunt crescute animalele de către familiile de la țară, chiar și pentru cele care nu vând porci, ci îi cresc numai pentru autoconsum.

Porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată.

”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.

Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc.

Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.

Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala” a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, la Digi24.

ANSVSA interzice vânzarea porcilor din gospodării şi creşterea lor în aer liber din cauza pestei porcine, a anunţat instituţia precizând că a iniţiat deja un proiect de OUG în acest sens.

Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentruSiguranța Alimentelor – ANSVSA – a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here