Facturile la gaze, ne ard la buzunare la iarnă. Vom plăti chiar și cu 70% mai mult decât până acum

0
155

Românii ar putea plăti la iarnă cele mai mari facturi la gaze naturale din istorie, din cauza creșterii semnificative a prețurilor la bursă. Conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă, prețul gazelor va atinge un maxim istoric, ducând la creșterea numărului consumatorilor vulnerabili și afectând întreaga industrie.

Analizele Asociației Energia Inteligentă indică un preț istoric pentru români – 450 de dolari mia de metri cubi, preț mediu pentru toți consumatorii din România. Președintele Asociației, Dumitru Chisăliță.

Dumitru Chisăliță: Nivelul de sărăcie energetică sau raportul între preț şi salariu ne va duce undeva la nivelul anilor 2010. Dacă facem o analiză pe ce s-a întâmplat, în 107 ani de zile la consumatorul final în dolari echivalent, este cea mai mare factură care există de când se folosesc şi se vând gaze naturale în România din 1914. Pericolele pe care le văd eu în momentul de față, adică faptul că se închid societăţi comericale, faptul că în momentul în care se închid societățile comerciale, apar șomerii, şomeri trebuie plătiţi, TVA, impozit pe venit, impozit pe sănătate, impozit pe muncă – nu se mai întoarce în bugetul de stat, deci el va fi viciat de această problemă. Închiderea unei industrii deschide porțile către importuri. Importurile înseamnă deficit de balanță comercială, adică sunt foarte multe probleme de natură macroeconomică care vor apărea în această zonă.

O analiză economica.net arată că, în acest moment, cei care trebuie să semneze contracte noi de gaze vor plăti cu până la 70% mai mult decât au plătit până acum, dar analiza vizează furnizorii mari de gaze din România.

Premierul Florin Cîțu a dat asigurări că Legea Consumatorului vulnerabil va fi aprobată cât mai rapid din Parlament. El susține că va exista o compensare în această iarnă la prețul facturilor, atât pentru persoanele vulnerabile, cât și pentru ceilalți consumatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here