Părinții unui bebeluș care a murit la puțin timp după naștere în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, au obținut despăgubiri în valoare de 200.000 de euro. După 8 ani de procese, Judecătoria Târgu Jiu a stabilit că şeful secţiei de Ginecologie din acea perioadă este vinovat de moartea copilului. Întrucât acesta a murit, despăgubirile trebuie să le achite fiica sa, în solidar cu Spitalul Judeţean.
Soţii Mogoş, din comuna Băleşti, judeţul Gorj s-au îndreptat împotriva Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi a medicului Viorică Tabacu, care era în perioada respectivă şeful Secţiei de Ginecologie, unde a avut loc naşterea. Fetiţa a murit prin asfixiere, iar părinţii au considerat că decesul s-a produs din cauză că nu s-a intervenit la timp pentru salvarea bebeluşului. Cu toate că medicul Viorică Tabacu s-a stins din viaţă în urmă cu doi ani, Judecătoria Târgu Jiu a hotărât că fiica acestuia, în calitate de moştenitor, trebuie să achite despăgubirile:
„Obligă pârâta Asirom SA să plătească reclamantei Mogoş Alina Adriana suma de 37.000 de euro reprezentând parte din daunele morale pretinse în baza poliţei de asigurare. Obligă pârâţii Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi Tabacu Corina Magdalena, în calitate de moştenitor al defunctului Tabacu Viorică, în solidar, la plata sumei de 113.000 de euro reprezentând diferenţa de daune morale către Mogoş Alina Adriana. Obligă pârâţii Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi Tabacu Corina Magdalena (…), în solidar, la plata sumei de 50.000 de euro, reprezentând daune morale către reclamantul Mogoş Marian Cătălin“, se arată în decizia instanţei de judecată.
Reprezentanții unității medicale din Târgu Jiu au anunțat că vor contesta decizia instanței de judecată.
„Sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu nu este definitivă, iar Spitalul va urma căile legale şi va ataca prin apel această decizie“, a precizat Mihaela Floroiu Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Târgu Jiu.
Tragicul eveniment a avut loc în toamna anului 2013. Soţii Mogoş îşi doreau foarte mult un copil şi chiar au urmat tratamente pentru a fi adus pe lume. Marian Cătălin Mogoş a susţinut atunci că nu i s-a spus că este ceva în neregulă cu bebeluşul şi că va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a se face dreptate:
„Aşteptam de opt ani acest copil. Când am venit la spital, totul era în regulă. Inima copilului bătea, acesta mişca şi nimeni nu a spus că ar fi vreo problemă. Seara, la 10.00, au venit la noi şi ne-au spus că a murit. Era ţinut într-o pungă de plastic, de parcă ar fi murit o pisică. Este inadmisibil aşa ceva. O să fac tot ceea ce pot pentru a se face dreptate“, a declarat tatăl bebelușului.
În urmă cu aproximativ doi ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a fost executat silit şi a achitat despăgubiri în sumă de două milioane de lei într-un dosar de ucidere din culpă şi de malpraxis. Instanţa Curţii de Apel Craiova a hotărât, prin sentinţă definitivă, acordarea de despăgubiri familiei unei adolescente care a decedat din cauza unui şoc anafilactic. Familia ei a depus plângeri împotriva medicului, trimis în judecată de către procurori. Curtea de Apel Craiova a obligat medicul şi spitalul să plătească în solidar despăgubiri de peste 420.000 de euro, iar medicul ORL Carmen Braia a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceasta nu a putut fi executată, pentru că nu avea bunuri trecute pe numele ei.