Rafila: Vaccinul anti-Covid va fi făcut o dată pe an, la fel ca cel antigripal

0
59

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a comentat, miercuri seară, afirmaţiile lui Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care a spus că inocularea de doze repetate de vaccin anti-COVID ar supraîncărca sistemul imunitar și ar duce la oboseală în rândul populaţiei. Potrivit ministrului Rafila, pe viitor, acest vaccin va trebui făcut doar o dată pe an, la fel ca vaccinul antigripal, informează Antena 3.

”În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin antigripal, şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care, de fapt, e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte opiniile conform cărora se poate ieşi din pandemie prin infectarea în masă, care duce la obţinerea unei imunităţi pe scară largă, Rafila este de părere că transmiterea virusului trebuie încetinită prin respectarea măsurilor sanitare de protecţie. „Ceea ce cred eu este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică și care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a afirmat ministrul sSănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here