Românii care au nevoie de o consultație la medicul de familie vor trebui să scoată bani din buzunar, începând cu data de 1 februarie 2024. Această hotărâre vine după ce reprezentanții medicilor de familie din România au protestat în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Medicii s-au declarat nemulțumiți de tarifele decontate de CNAS. Acestea se ridică la 30 de lei pentru o consultație, cu un plan de reducere la sub 20 de lei. Suma stabilită pentru o consultație la medicul de familie va putea ajunge și până la 40 de lei pentru pacienți. Iar o vizită la un specialist din ambulatoriu ar să coste și 50 de lei sau chiar mai mult.
Problemele sistemului sanitar din România par să devină tot mai grave: spitale vechi cu circuite ce nu fac față nevoilor acestui mileniu, infecții intraspitalicești, încă neraportate de toate spitalele, pacienți pe muchie de cuțit, ineficiență managerială, dezinteres, fraude, șpagă, medici falși, și lista poate continua. Peste toate, sistemul privat de sănătate își arată și el greutățile.
Cum vede Comisia Europeană sănătatea din România în Raportul de țară: Rata mortalității evitabile – decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE
Furnizarea de echipamente medicale esențiale pentru diagnostic și tratament este foarte scăzută, în special în spitale Speranța de viață în România se situează în continuare sub media Uniunii Europene (75,3 ani, comparativ cu 81 de ani – media UE)
Rata mortalității evitabile – decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă – este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE Deficitul de personal medical, asociat cu emigrarea masivă a forței de muncă, pune probleme pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de sănătate – cel puțin unul din 5 medici români lucrează în afara țării.
Cele de mai sus sunt doar câteva dintre concluziile Comisiei Europene privind sănătatea din România, potrivit Raportului de țară anual, publicat recent.
Un sondaj arată că principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt:
șpaga din spitale (24%),
infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%),
investițiile insuficiente în sănătate (12,8%),
lipsa personalului calificat (11,5%),
lipsa dotărilor medicale (11,1%),
slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%),
lipsa prevenției (6,5%).
Așadar, noi pentru ce mai cotizăm la sănătate?!