Ministerul Culturii, bătaie de joc la adresa operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Doar 1.000 de lei alocați pentru întreținerea lor

0
116

Doar 1.000 de lei a alocat Ministerul Culturi, începutul acestei luni,  pentru întreținerea ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu. De ani de zile, sunt alocate sume derizorii pentru restaurarea și conservarea acestora, deși există intenția ca ansamblul sculptural de la Tg-Jiu să fie inclus în Patrimoniul Universal UNESCO.

Primarul Marcel Romanescu spune că banii îi vor fi suficienți cel mult pentru a purta corespondența cu instituțiile de la București.

„E foarte, foarte puțin, e o sumă foarte mică. Nu putem discuta de această sumă ca fiind una care ne-ar putea ajuta ca autoritate publică locală pentru ansamblul brâncușian. Șansa noastră e legată de faptul că am putut accesa pe fonduri europene partea de proiectare și s-a și finalizat partea de proiectare pentru Parcul Central – Aleea Scaunelor cu operele brâncușiene. În plus, după ce vor fi deschise axele de finanțare pe exercițiul financiar 2020 – 2027 să putem depune proiectul pentru reabilitarea în totalitate a ceea ce înseamnă obiectivele și Aleea Scaunelor. Nu vorbim de Grădina Publică pentru că în acest moment Grădina Publică o avem pe un alt proiect cu finanțare europeană pentru amenajare peisagistică. Suma, din punctul meu de vedere, măcar putea să rămână în bugetul Ministerului Culturii pentru că nu ne poate ajuta prea mult în ceea ce ne-am propus noi ca să realizăm la Târgu-Jiu”.

Romanescu a precizat că o parte din vină pentru această bătaie de joc o are și fosta conducere a Centrului de Promovare și Conservare „Constantin Brâncuși”, care a fost schimbată în urmă cu câteva săptămâni.

„Cred că, în primul rând, e o problemă a celor care au coordonat Centrul de Promovare și Conservare „Constantin Brâncuși”. Și ministerul finanțează în funcție de eforturile pe care le faci tu ca și centru care ai în administrare operele brâncușiene. Nu știu care a fost relația pe care a avut-o dl Strâmbulescu cu reprezentanții Ministerului Culturii și cu cei ai Institutului Național al Patrimoniului, dar cred că și solicitarea dumnealui nu a fost tocmai în regulă dacă am ajuns să primim doar 1000 de lei pentru ceea ce vrem să facem în Parcul Central. Cu banii aceștia cred că putem face corespondența cu instituțiile abilitate pentru că dacă trimitem corespondență la 30 de instituții atunci când vom aproba proiectele cu fonduri europene cred că ne vor ajunge cei 1000 de lei alocați de Ministerul Culturii pentru această perioadă. Necesarul pentru partea de proiectare este evaluată în acest moment la 1,2 milioane lei. E o sumă foarte mare pe care am accesat-o pe fonduri europene și, spre bucuria noastră, am și semnat contractul. S-a prezentat la licitație o societate care sperăm să facă lucruri extraordinare pe acest proiect pentru viitoarele axe de finanțare”, a declarat edilul.

Tot 1000 de lei au fost alocați și pentru consolidarea și restaurarea podului Ferdinand, de peste râul Jiu. Nu se știe cu exactitate care tronson al podului, cel pe care se face accesul pe insulița de la marginea Parcului Central sau cel aflat pe malul celălalt al râului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here