Miniștrii USR PLUS au demisionat din Guvern. Barna: ”Cîțu a dinamitat această coaliție”

0
269

Cutremur total pe scena politică. Miniştrii USR PLUS și-au depus demisiile, marți dimineață. Decizia lor a fost luată încă de luni seara, când aceștia au anunțat că și-au scris deciziile de renunțare la posturile de Guvern.

Este vorba despre cinci miniștri și vicepremierul Dan Barna.

Astfel, și-au dat demisia ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătății, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ministrul  Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și vicepremierul. Postul de ministru al Justiţiei a rămas deja vacant după revocarea lui Stelian Ion.

Înainte de anunţul de luni seara, Biroul Politic Național al USR PLUS s-a reunit în şedinţă pentru a discuta următoarele mutări. Marii absenţi de la întâlnire au fost Dacian Cioloș, care se află la Paris, şi europarlamentarul Dragoş Tudorache.

Reacţia USR PLUS vine în urma constatării că nu-şi pot impune calendarul moţiunii de cenzură, cea depusă vineri. Moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS, cu sprijinul celor de la AUR, nu a putut fi citită, cu atât mai puţin votată.

A treia încercare de a stabili un calendar pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură a eşuat în huiduieli şi injurii. Liberalii au cerut ca semnăturile de susţinere să fie verificate, invocând suspiciuni de fraudă.

Ziua de astăzi se anunță o zi de foc. De la ora 11.00, are loc a patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR. Anterior, în cele trei reuniuni, fie nu s-a întrunit cvorumul, fie au existat discuţii de procedură şi de legalitate a moţiunii. Înaintea şedinţei de luni, PNL a depus un document prin care a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune, acuzând că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate.

Partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, PSD ar putea să tranşeze tot acest conflict. Social-democraţii au număr suficient de voturi ca să depună singuri moţiunea de cenzură, iar pentru a demite executivul le mai trebuie încă 77 de aleşi, care acum s-ar putea găsi uşor la USR, la AUR sau chiar şi la PNL. Marcel Ciolacu alege să stea deoparte, să tergiverseze depunerea propriei moţiuni de cenzură. Tocmai prin neparticiparea la vot, sunt acuzaţi că ar sprijini menținerea în funcţie, cel puţin încă o perioadă, a guvernului Florin Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here