Încă o palmă peste obrazul lui Brâncuși

0
551

Capodoperele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu nu vor fi incluse prea curând in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură au decis, încă odată, să țină la ușă dosarul pentru ca Ansamblului Monumental să-i fie recunoscută adevărata valoare și să fie inclus în Patrimoniul Mondial. Aceștia au decis să blocheze dosarul până în 2021. Răspunsul oficial a venit din partea Ministerului Culturii. Astfel, din cauza nepăsării ” experților” in cultură de la Târgu Jiu care și-au demonstrat încă odată incompetența.

România vrea de 27 de ani să introducă în patrimoniul mondial Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului şi Aleea Scaunelor. Abia în 2011 autorităţile au început să pregătească un dosar pentru candidatură, iar actele au ajuns in 2014 la o comisie de analiză ce lucrează pentru UNESCO.
În ciuda timpului îndelungat, statul român nu a fost convingător. Argumentul că operele lui Constantin Brâncuşi pot fi comparate cu alte monumente ale Mişcării Moderniste din Patrimoniul Mondial nu i-a impresionat pe specialişti.
In 2014, Ministerul Culturii a retras dosarul trimis spre aprobare la UNESCO, după ce specialiştii care verifică documentaţia au transmis că subiectul a fost tratat cu superficialitate de autorităţi.
Trei instituţii din România au pregătit documentaţia: Primăria Târgu Jiu, Ministerul Culturii şi Institutul Naţional de Patrimoniu.
La patru ani după eșec, Brâncuși mai primește o palmă, și, din păcate, cel mai probabil nu va fi ultima.
 
Din România, pe Lista Patrimoniului Mondial se află Mănăstirea Horezu din Vâlcea, Delta Dunării şi câteva dintre bisericile din nordul Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here