Este oficial! Pădurarii vor purta arme letale

0
134
Legea privind statutul personalului silvic care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale a fost adoptată, de Camera Deputaților, decizională în acest caz. În prezent pădurarii au doar armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.
Astfel „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.
De menționat este că în prezent pădurarii au armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.
O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor care este și forul decizional în acest caz.

Decizia vine ca o reacție la crima petrecută de curând în Maramureș, unde un pădurar a fost ucis de hoții de lemne. În ultimii ani, alți patru pădurari au fost uciși. Peste 650 de pădurari sau muncitori silvici au fost amenințați sau atacați în timpul serviciului.

Reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva susțin că infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos reacționează de multe ori violent sau fac amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri: mașini, locuințe sau anexe gospodărești.

Sursa:Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here