Klaus Iohannis: Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru proasta guvernare PSD

0
728

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, în această seară, după ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în cadrul căreia șeful statului a discutat mai multe teme importante, printre care și rectificarea bugetară. Președintele a dat asigurări că Guvernul nu va tăia pensiile și salariile ci va găsi soluții pentru majorarea acestora.  Mai mult, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că în 2010 a fost împotriva reducerii veniturilor cetățenilor.

Am discutat despre deficitul pe care îl va avea România și chiar astăzi am primit o informare suplimentară de la Ministrul Finanțelor, am discutat și despre rectificare. Se lucrează la proiectul de buget și în măsura în care va exista prima formă agreată la nivel de Guvern probabil voi primi aceste informații.

Deficitul bugetar în 2020 va fi apropiat de trei la sută, ca să mă citez pe mine. Legile în România sunt obligatorii, nu facultative. Nu pot să vă spun decât că eu voi insista ca noul Guvern să respecte ad literam legislația în vigoare. Dacă există probleme în legislație atunci Guvernul va veni cu propuneri de modificare. Din discuții nu există vreo intenție la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Mai pe românește, Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii, Guvernul Orban dorește să respecte legislația. 

PSD nu s-a schimbat aseară, că să nu avem cumva o impresie greșită. PSD e condus de baronii locali. S-a schimbat doar că unii au luat locul altora. După părerea mea PSD nu a înțeles nimic din înfrângerile electorale. E o totală harababură și rezistență la schimbare. PSD schimbă fețe, dar nu năravul, rămâne un partid nedemocratic, nereformat, care nu dorește să se implice pentru români.

Deficitul poate fi redus prin alocări inteligente ale resurselor. Eu am fost total împotriva tăierilor și data trecută, în 2010. Această opinie o am și acum. Nu sunt de părere că acest deficit poate fi corectat prin măsuri de acest tip. Eu nu mai sunt în campanie și vă spun că nu vor fi tăieri sau înghețări. Ele nu aduc nimic. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru proasta guvernare PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit, în această seară și despre alegerea primarilor în două tururi, un lucru pe care și-l dorește ca Guvernul Orban să-l rezolve.

Eu, personal, consider că primarii trebuie să fie aleși în 2 tururi, iar președintele Consiliilor Județene să fie din rândul consilierilor județeni. 

Există mai multe inițiative și știu că există formațiuni care doresc acest lucru, ca PNL. De exemplu, PSD nu dorește acest lucru.

Guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație de acest tip de modificare. Am discutat acest lucru doar de princicpiu. Cum se va ajunge, vom vedea”, a mai declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a mai precizat că iși dorește o majoritate pro-europeană în parlament, cu partide care înțeleg nevoile românilor. Șeful statului a afirmat că și-ar dori ca anul viitor să fie organizate alegeri anticipate.

De exemplu, să spun peste tot că îmi doresc o nouă majoritate pro-europeană, cu partide care înțeleg nevoile românilor. O politică deschisă, modernă. Asta îmi doresc eu și pot să spun oricând că îmi doresc o astfel de majoritate. România a ajuns în coada tuturor listelor, ne-am trezit cu deficit peste 4% și marile sisteme publice profund deranjate, toate trebuie reparate. E evident nevoie de o nouă majoritate în Parlament care sprijină un guvern. Acum avem un guvern minoritar, care cu siguranță va aborda multe chestiuni dar normalitatea este o nouă majoritate. Sunt convins că multe pot fi rezolvate, de exemplu acea nefericită ordonanță prin asumarea răspunderii. Eu cred că ar fi foarte bine să mergem spre alegeri anticipate în primăvara anului viitor.

Voi avea discuții cu toți liderii politici, tot timpul am discutat. La vârful statului nu contează dacă cineva îți este sau nu antipatic. PSD a fost mereu în dezacord cu ce am propus eu sau PNL, nu contez pe ei. PSD a fost sancționat drastic de electorat”, a conchis președintele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here