Depresia ucide! Un tânăr s-a aruncat de la etajul 5 al clădirii în care lucra din cauza problemelor de la serviciu

0
266

Boala secolului XXI face din ce în ce mai multe victime. Studiile arată că 80% la sută din populația României este predispusă la depresie, cauzele fiind de cele mai multe ori problemele financiare. 

Seara trecută, un bărbat de 38 de ani, din Timișoara, și-a pus capăt zilelor, aruncându-se de la etajul cinci al clădirii de birouri în care lucra. Bărbatul a recurs la acest gest în urma unei depresii provocate de problemele de la serviciu. Acesta era angajat al NOKIA de 15 ani și avea doi copii. Înainte de tragedie, bărbatul și-a sunat soția și a anunțat-o că se va sinucide. Femeia a sunat la 112, însă totul a fost prea târziu. Acesta se aruncase deja în gol.

De ce sunt românii tot mai depresivi? ,,Românii nu au un scop comun. Sunt 16 milioane de români ce trag în 16 milioane de direcții. Sunt exemplari la fotbal şi politică, dar când vine vorba despre propriile sentimente se îneacă la mal’’. 

 

Un studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală arată că în ţara noastră depresia este mai frecventă decât diabetul. La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de aceasta boală, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populaţia de pe glob, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit psihiatrilor, această boală afectează în egală măsură copiii, adolescenţii, adulţii şi bătrânii, indiferent de nivelul de educaţie pe care îl au sau de clasa socială din care fac parte.

Psihiatrii spun că depresia este catalogată drept a treia cauză de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă. Potrivit specialiştilor, această afecţiune împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine şi ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigenţă. Specifice în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate şi culpabilitate, sunt gândurile iraţionale care amplifică suferinţa şi împing către suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil în viaţa omului este amplificat, în comparaţie cu tot ceea ce este bun, explică experţii. în aceste condiţii, individul nu mai poate gândi pentru el însusi, depresia fiind cea care preia controlul şi “gândeşte” pentru el.

”Depresia nu se depăşeşte, ci se uită”, spun psihologii.  Orice depăşim ne prinde din urmă şi ne conduce. Odată uitată depresia, ea nu mai are legătură cu noi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here