Romanescu: ”Va fi reluată licitația pentru centura ocolitoare a municipiului. Lucrările vor reîncepe în primăvară”

0
427

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu a declarat că, în perioada următoare, va fi reluată licitația pentru centura ocolitoare a orașului. Edilul a precizat că ministrul Transporturilor i-a promis că procedura nu va mai dura 6 luni și speră ca lucrările să poată fi reluate din primăvară. După discuțiile purtate la București, cu ministrul Lucian Bode, Romanescu a aflat că licitația pentru varianta ocolitoare a fost anulată de fostul guvern PSD, deși pe site-ul de achiziții publice, figurează ca fiind în desfășurare.

”Suntem la 3 ani de zile după ce varianta ocolitoare trebuia să fie funcțională. Culmea, nici la 3 ani de zile nu mai avem o societate care să fi câștigat licitația. În discuțiile pe care le-am avut în biroul ministrului, am promisiunea că, în perioada imediat următoare va fi reluată licitația pentru centura municipiului Târgu Jiu, și că vor face în așa fel încât termenul să nu mai fie de 6 luni de zile, să fie un termen rezonabil, ca din primăvară să se poată lucra”, a declarat Marcel Romanescu la Radio Accent.

În primăvară, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, venea la Târgu-Jiu și dădea asigurări că lucrările vor fi reluate. Marcel Romanescu a aflat, însă, că societatea care s-a prezentat la licitație era blocată la Ministerul Transporturilor.

”În 2017, cel puțin în perioada în care eram în campanie electorală, se anunța permanent că firma Collini lucrează, că lucrările sunt aproape finalizate, că în maxim un an de zile vom avea o centură funcțională, nu era niciun fel de problemă, nici legat de Primăria Târgu Jiu, nici de retrocedări, nici de despăgubiri, totul era lapte și miere. În momentul în care am ajuns în primărie, am rămas șocat. Lucrările erau blocate deja adică tot ceea ce anunțau era doar un fake-news, constructorul era foarte intrigat de ceea ce i se întâmplase în perioada celor trei ani de zile de când câștigase licitația, cred că omul ăla, la un moment dat, s-a retras pentru că nu mai putea face față unor obligații pe care și le asumase, și culmea este că nu obligația pe care și-o asumase față de CNADNR, pentru că acolo era o licitație care trebuia executată și ar fi fost normal să ducă la bun sfârșit acea lucrare. Plecăm de la un termen de finalizare a acestei lucrări pe fonduri europene, pentru că această lucrare a fost finanțată pe fonduri europene și cofinanțată de la bugetul de stat și, ajungem la momentul anului 2017, la două luni de zile după ce preiau mandatul de primar, aflu că de fapt se suspendă lucrurile pe centura municipiului până în primăvară pentru rezolvarea unor probleme, iar în primăvara anului 2018 aflăm că s-a reziliat contractul cu această societate Collini. Mai mult decât atât, aflăm că proiectul inițial, de care știam toți că a fost scos la licitație, nu mai este valabil și trebuie  refăcut un alt proiect. Acel proiect din 2013, astăzi mare finanțare în plus doar 30% și, culmea, de la bugetul de stat. Pe parcursul celor 11 luni care au trecut din acest an, am avut cel puțin 3 vizite ale ministrului Transporturilor de la acea vreme, renumitul domn Răzvan Cuc, care a venit în Târgu Jiu să ne prezinte situația de pe centură. Știți foarte bine că se duceau cu televiziuni după ei să arate că încep lucrările, că deja proiectul este finalizat. În 2018 eu nu am fost invitat la nicio întâlnire cu ministrul Transporturilor. Este clar că a fost vorba strict despre o vizită politică, să creadă cetățeanul din Târgu Jiu că se lucrează la Ministerul Transporturilor, iar pe de altă parte erau anumite lucruri pe care primarul municipiului Târgu Jiu, care nu era membru al PSD să nu le afle niciodată. Eu sunt convins că la acele întâlniri, cel puțin ultimele înainte de schimbarea guvernului, le-a fost și transmis ceea ce am aflat eu în această săptămână la minister, că licitația nu se va finaliza pentru că singura ofertă depusă nu era conformă”, a mai declarat Romanescu.

Lucrările la centura municipiului Târgu Jiu au început în 2015, iar în 2017 au fost lăsate de izbeliște. Firma italiană, Collini Lavori,  care a câștigat licitația a reziliat contractul. Lucrările la centura ocolitoare a Târgu- Jiului sunt realizate în proporție de 40%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here