Medicul Beuran, originar din Bumbești Jiu, audiat la poliție în cazul pacientei arse la Floreasca

0
447

Doctorul Mircea Beuran a ajuns, vineri, la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, pentru a fi audiat în cazul pacientei care a luat foc în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca. Beuran a devenit unul dintre principalii suspecți în cazul morții femeii, care a luat foc pe masa de operație. Se pare că pacienta în vârstă de 66 de ani a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului iar după o săptămână a decedat. Aceasta a fost dezinfectată cu o soluție de mâini care avea o concentrație mare de alcool și nu trebuia folosită în același timp cu bisturiul electric.

De asemenea, potrivit autorităților ce au anchetat cazul, incidentul s-ar fi produs a urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie, iar potrivit raportului, se pare că Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției.

Direcția Sanitară din Ministerul Sănătății a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, după cum urmează: 20.000 de lei amendă pentru spital, iar restul de 10.000 de lei se împart între cei care au făcut parte din echipa care a desfășurat intervenția chirurgicală.

Ministerul Sănătății, Serviciul de Investigaţii Criminale de la Poliţia Capitalei, reprezentanții Colegiului Medicilor din Bucureşti, dar şi cei ai Spitalului Floreasca au deschis anchete pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat.

După acest scandal, care a îngrozit întreaga țară, Mircea Beuran a fost demis din funcție.

Cine este Mircea Beuran

Mircea Beuran s-a născut la 5 iunie 1953, iar în prezent este chirurg la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Pe lângă practicarea chirurgiei, acesta este şi profesor universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. După mulți ani în care s-a dedicat profesiei sale a ajuns şef de clinică chirurgicală. Beuran s-a implicat și în politică, fiind membru în PSD.

Acesta a început să lucreze la Spitalul Floreasca încă din anul 1984, însă cariera lui a atins punctul culminant în anul 2000, când a devenit medicul lui Ion Iliescu, pe durata campaniei pentru alegerile prezidențiale. Astfel, acesta a ocupat diferite funcții pe scena politică, de la consilier prezidențial la ministru al Sănătății. A ajuns în funcția de ministru în 2003.

Poreclit „Ministrul-copiuță”, Beuran și-a căpătat acest pseudonim în momentul în care a fost acuzat de plagiat. Se pare că, ministrul a copiat în proporție de sută la sută o lucrare publicată în SUA, despre medicina de gardă.

Faptă săvârșită de Beuran a fost descoperită în 2003, de o comisie numită de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Comisia a ajuns la concluzia că „Ghidul medicului de gardă”, publicat de Editura Scripta București în 1997, avându-i ca autori cordonatori pe Mircea Beuran și dr. Gerald Popa reprezintă un plagiat, fiind o traducere a volumului „On Call – Principles and Protocol” – autori G.M. Jillis S.A. Marshall, J. Ruedy, aparut în „Blue Books Sers”, Editura W.B. Sounders Company, Philadelphia, 1989.

După acest incident, Beuran a demisionat de la minister în 2004. A fost concediat și de la UMF, dar a câștigat la tribunal dreptul de a fi reîncadrat. În prezent, deși a recunoscut că a obținut titlul de doctor datorită unei lucrări plagiate, Beuran a rămas profesor și membru în Senatul UMF și conduce doctorate.

Ce avere are medicul chirurg

Medicul Mircea Beuran a strâns o avere de când a început să practice meseria de chirurg. Potrivit declarației de avere a lui Beuran, se poate considera ca fiind unul dintre cei mai bine plătiți medici din România.

Așadar, Beuran are în palmares 2 terenuri în comuna Ciolpani, una care se întinde pe o suprafață de 1858,60 de metri pătrați, iar cealaltă de 700 de metri pătrați, ambele fiind intravilane. Tot în comuna Ciolpani acesta mai deține și o casă care se întinde pe o suprafață de 364,62 de metri pătrați și două autovehicule.

Mircea Beuran posedă obiecte de artă care însumează 70.000 de euro.

În ceea ce privește cele 3 conturi bancare ale acestuia, se pare că au mai mult de 6 cifre. Într-un cont are un depozit în valoare de mai mult de 3 milioane de euro, iar celelalte 2 adunate se ridică la aproape 300.000 de euro. Medicul mai are și o asigurare pe viață în valoare de 200.000 de euro.

Veniturile anuale ale medicului Beuran se ridică la aproape 350 de mii de euro, pe când soția sa câștigă 218 mii de euro/an.

 

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here